dijous, 26 de juny del 2014

VEREDICTE FINAL ANUAL MICROCONCURS III EDICIÓ / VEREDICTO FINAL ANUAL MICROCONCURSO III EDICIÓN



El jurat de la fase final de la categoria en català de la tercera edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per l'escriptora i els escriptors:



El jurado de la fase final de la categoría en catalán de la tercera edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la escritora y los escritores:






















Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat següent:


Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato siguiente:






*El poeta danès de Torill Kove (2006).




El precursor

"Cada escritor crea a sus precursores"
J.L. Borges, Otras inquisiciones


Ara sóc un escriptor consagrat i aquestes qüestions ja no m'amoïnen, però quan començava a obrir-me camí en el món literari, cansat de sentir als crítics associar-me amb determinats autors  -les meves "influències evidents", els meus "referents", insistien-  vaig inventar-me un escriptor que seria el meu precursor: un romàntic danès, Lars Haugaard (1849-1898). Si em preguntaven per un autor que m'hagués influenciat, sempre contestava que "òbviament" Lars Haugaard, l'estilista nòrdic, el príncep de les lletres de Dinamarca, el bard de Copenhaguen. Els saberuts corrugaven les celles; els prudents afirmaven amb el cap; els ignorants exclamaven: "Ah sí, Haugaard!". Pregonava que els meus llibres no s'entenien sense el seu magisteri, que jo sempre seria l'ombra pàl·lida de Haugaard. Vaig imaginar-li una obra (extensa), una biografia (tràgica), una imatge (turmentada).
Amb els anys, en arribar-me els honors, convertit jo en referent dels joves, Haugaard va difuminar-se. Vaig oblidar-lo.

Però avui, casualment, l'he trobat a Internet. Lars Haugaard: novel·lista i poeta danès. He encarregat tots els seus llibres. Els espero, temorós d'haver estat la seva ombra pàl·lida.

Jordi Masó Rahola
La Roca del Vallès (Barcelona)












I el jurat de la fase final de la categoria en castellà de la tercera edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per les escriptores i el crític literari:



Y el jurado de la fase final de la categoría en castellano de la tercera edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por las escritoras y el crítico literario:






















Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat següent:



Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato siguiente:









Carencia: f. Falta o privación de algo

Un edificio a medio construir, un puzle inacabado, la manga vacía de la gabardina de un manco, el torso de Belvedere. Ese extraño embelesamiento. O aquella necesidad de buscar siempre alguien inseparable: en el colegio, en el instituto, en la universidad. Y después Valeria y la manera desesperada de entrar en ella. Apenas un sucedáneo. La condición de hijo único, pensabas. Pero un día, inesperadamente, aparece la foto de colores desvaídos, con el año de tu nacimiento en el reverso. La foto de tres, tal vez tomada por tu padre. La foto en que tu madre, con una expresión que no le recuerdas, posa, feliz, con dos bebés en el regazo. Dos bebés iguales, exactamente iguales.

Iván Teruel Cáceres
Vila-Sacra (Girona)












*Biblioteca Esteve Paluzie (Barberà del Vallès). Fotografia de Lluís Casals.





L'acte d'entrega de premis i del llibre recopilatori dels microrelats seleccionats al llarg del Microconcurs serà el divendres 26 de setembre a les 19:00 hores a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Volem agrair a totes aquelles persones i institucions que han fet possible el desenvolupament del Microconcurs, en especial a l'equip humà de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barberà del Vallès i als components dels jurats mensuals i finals per formar-ne part desinteressadament i molt especialment a tots els i les participants que han enviat els seus microrelats a concurs durant aquests vuit mesos. Sense participants no hi ha concurs, sense microrelats no hi ha Microbiblioteca. Moltes gràcies!







*Església / Iglesia de Santa Maria de Barberà (La Romànica) 
de Barberà del Vallès (S. XI-XII). 
Fotografia dels anys 50 / Fotografía de la década de los 50.



El acto de entrega de premios y del libro recopilatorio de los microrrelatos seleccionados durante el Microconcurso será el viernes 26 de septiembre a las 19:00 horas en la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Queremos agradecer a todas aquellas personas e instituciones que han hecho posible el desarrollo del Microconcurso, en especial al equipo humano de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regiduría de Cultura del Ayuntamiento de Barberà del Vallès y a los componentes de los jurados mensuales y finales por formar parte de ellos desinteresadamente y muy especialmente a todos los y las participantes que han enviado sus microrrelatos a concurso durante estos ocho meses. Sin participantes no hay concurso, sin microrrelatos no hay Microbiblioteca. ¡Muchas gracias!