dijous, 2 de juliol del 2015

VEREDICTE FINAL ANUAL MICROCONCURS IV EDICIÓ / VEREDICTO FINAL ANUAL MICROCONCURSO IV EDICIÓN





El jurat de la fase final de la categoria en català de la quarta edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per les escriptores, i el músic i escriptor:



El jurado de la fase final de la categoría en catalán de la cuarta edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por las escritoras, y el músico y escritor:

























Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:









El llumí

Ha sortit de bon matí a collir llenya. N'ha acumulat una bona quantitat. L'hivern comença a fer-se senyor del bosc i no sap quant de temps podrà resistir. Fa deu dies que va trobar la cabana enmig del no-res. Els bandits els havien assaltat mentre viatjaven cap al nord en aquella atrotinada diligència. Varen matar la seva esposa i el conductor. Se'n va salvar perquè havia anat a fer un riu fora del camí quan aparegueren aquells tres.

A sopluig, apila la llenya i es disposa a encendre-la però, amb què? No te manera de fer foc. regira calaixos amunt i avall i res. De sobte, el miracle. Un llumí a l'ampit de l'única finestra. El pren, amb compte de no trencar-lo. Els dits se li estan posant morats i, si se'n surt, n'hi hauran d'amputar algun. L'alegria esdevé desesper. Com l'encendrà, aquell llumí? El frega per les parets, pel terra, per la taula. Res. Ho prova i ho prova fins que el cap de fòsfor es desfà.

El jove encén la cigarreta. L'encenedor nou, regal de la seva xicota, és molt bonic. Es reuneix amb son pare a la cabana. Una caixa de llumins antics reposa en un seient de pedra al costat de la porta. Mentre els forenses retiren l'esquelet, els dos homes fumen.

Celestí Casòliva i Morales
Barcelona














I el jurat de la fase final de la categoria en castellà de la quarta edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per la catedràtica de literatura, l'editor i l'escriptor i acadèmic:


Y el jurado de la fase final de la categoría en castellano de la cuarta edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la catedrática de literatura, el editor y el escritor y académico:

























Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:







*Every day de Karl Baden (2010).



La tarde en la frontera

Mario suelta la cartera con gesto de hastío. El sol resbala en las azoteas y la brisa refresca la huerta, donde los demás lo esperan pasándose el pitillo con unción litúrgica, refugiados tras las tapias escolares. A sus espaldas quedan las cenagosas horas de la jornada de tarde, los tortuosos meandros oratorios del hermano Rosendo en clase de religión. Se hace un silencio cuando Mario saca las revistas, desde cuyas páginas, en blanco y negro o en color, se les ofrecen procazmente mujeres de mirada encendida. La noche va cayendo, mientras ellos aspiran a ser hombres al ritmo de caladas profundas pero medrosas. Recogen sus carteras, que ahora les parecen más pequeñas y ligeras, más fuerte su brazo, y echan a andar por una ciudad nueva a la luz de las farolas. De regreso a casa, cuando Mario abre la puerta y suelta la cartera con gesto de hastío, cuando besa a sus hijos y sondea el fondo apagado de los ojos de su esposa, se pregunta qué ha podido suceder en los treinta años que ha tardado en llegar hasta aquí.

Eduardo Iáñez Pareja
Granada











*Biblioteca Esteve Paluzie (Barberà del Vallès).





L'acte d'entrega de premis i del llibre recopilatori dels microrelats seleccionats al llarg del Microconcurs serà el divendres 2 d'octubre a les 19:00 hores a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Volem agrair a totes aquelles persones i institucions que han fet possible el desenvolupament del Microconcurs, en especial a l'equip humà de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barberà del Vallès i als components dels jurats mensuals i finals per formar-ne part desinteressadament i molt especialment a tots els i les participants que han enviat els seus microrelats a concurs durant aquests vuit mesos. Moltes gràcies!








*Il·lustració del Castell de Barberà / 
Ilustración del Castillo de Barberà (S. XI).




El acto de entrega de premios y del libro recopilatorio de los microrrelatos seleccionados durante el Microconcurso será el viernes 2 de octubre a las 19:00 horas en la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Queremos agradecer a todas aquellas personas e instituciones que han hecho posible el desarrollo del Microconcurso, en especial al equipo humano de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regiduría de Cultura del Ayuntamiento de Barberà del Vallès y a los componentes de los jurados mensuales y finales por formar parte de ellos desinteresadamente y muy especialmente a todos los y las participantes que han enviado sus microrrelatos a concurso durante estos ocho meses. ¡Muchas gracias!