dijous, 9 de novembre del 2023

GUANYADORS D'OCTUBRE / GANADORES DE OCTUBRE (XIII EDICIÓ / EDICIÓN)

 


*Luís Mateo Díez, 
guanyador / ganador del Premio Cervantes 2023.


Els microrelats guanyadors de la convocatòria del mes d'octubre de la XIII edició del Microconcurs són:Los microrrelatos ganadores de la convocatoria del mes de octubre de la XIII edición del Microconcurso son:

CATEGORIA EN CATALÀ:

Maièutica

Llarg, rinxolat i pèl-roig, aquell cabell posseïa un elevat sentit de l'ètica. No en va havia llegit les grans obres dels pensadors clàssics des de les alçades del cap de la seva propietària, una jove estudiant de Filosofia a la Universitat de Leipzig.

Amb aquell assumpte se li plantejava un dilema moral, així que, seguint el mètode socràtic -el cabell en diria maièutica-, va convocar una assemblea amb els cabells més savis i influents d'aquella noia per resoldre el seu conflicte interior.

El debat va ser intens, però improductiu. En aquella cabellera pèl-roja hi va trobar estoics, existencialistes i fins i tot algun cínic, però cap d'ells li va mostrar la veritat. Va comprendre que l’única sortida era passar a l’acció.

L’endemà, va esperar el moment adequat i, amb totes les seves forces, es va deixar caure a la solapa de la mateixa americana grisa on l'Helga Müller, dona del degà, acaba de descobrir-lo i l’examina amb incredulitat.

Mónica Amorós Hernández

Barcelona

  CATEGORÍA EN CASTELLANO:
Al revés

La vidente se asoma a los ojos de la mujer. Ve un iris marrón y una pupila que es un abismo. Ve a dos personas que chocan al doblar una esquina. Ve una disculpa y oye una sonrisa, o quizá es al revés. Ve otro encuentro casual.

Profundiza en esos ojos.

Ve una cita y unas sábanas. Ve una alianza de oro y una casa. Ve un gemido de placer y oye dos cuerpos desnudos, o quizá es al revés. Ve una patada en el vientre. Ve sangre corriendo entre las piernas. Ve un bofetón y un ojo morado. Ve los mismos bofetones y los mismos ojos morados durante veinte años. Oye un brazo roto y ve un chillido de dolor, o quizá es al revés. Ve un cuchillo y un hombre muerto. Ve flores mustias. Oye lágrimas de alivio y ve un sollozo también de alivio, o quizá es al revés. Ve un policía y una celda. Ve y oye treinta años descolgarse segundo a segundo de un reloj de pared. Ve a una anciana decir que no cree en las videntes. Que una vez fue a una que únicamente le dijo que al salir a la calle fuera en dirección contraria.

—Al salir a la calle, vaya en dirección contraria —dice la vidente tras separarse bruscamente de esos ojos.

Ya en la calle, la mujer duda. Se dirige a su derecha. ¿O quizá era al revés?

Arantza Portabales Santomé

Teo (A Coruña)