dilluns, 13 de novembre del 2023

MICRORELATS D'OCTUBRE / MICRORRELATOS DE OCTUBRE (1)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria d'octubre.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de octubre.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.








Adopció

Sortint de la feina, un noi se’m va acostar i va dir-me: «Papà». Es confonia, jo no era pas el seu pare —amb l’Alba havíem decidit no tenir fills—, però ho va dir amb tanta convicció que me’l vaig creure. Alt, desmanegat, uns quinze anys, cabells llargs, granellut. Al cotxe, de camí cap a casa, va explicar-me que l’examen de llengua no li havia anat bé. Vaig pensar que potser el seu fort eren les ciències: no em volia desil·lusionar abans d’hora.

La meva dona se’l va mirar amb recel. «I diu que és fill teu?», va preguntar-me. «Fill nostre», vaig puntualitzar. Vam instal·lar-lo al despatx. Vaig desar el meu ordinador perquè ell pogués fer servir la taula: tenia deures, va dir-me, un punt insolent. «De moment, hauràs de dormir en un llit plegable.» S’hi va avenir.

L’Alba es va passar la tarda espiant els moviments del noi: potser buscava un gest que delatés alguna petja genètica nostra? «No se’ns assembla gens», va sentenciar. Ja érem al llit i del despatx ens arribava el zumzeig d’una música percussiva. No, no se’ns assemblava, però allò no era pas una prova concloent. Va recordar-me que havíem decidit no tenir fills. La veu em va sortir entretallada: «Es que l’estimo».

Jordi Masó Rahola

Granollers (Barcelona)





 

La descendència

“D’entre tots en farem un”

La meva àvia


El fill gran va ser un lector precoç. Els pares s’inflaven d’orgull quan el veien amorrat a les pàgines de l’Odissea, Anna Karènina o El Quixot. En tota la resta, però, era un autèntic inepte. A la nena, en canvi, era estrany veure-la enganxada a un llibre. Ella preferia fer cabrioles al sofà. Ben aviat els van donar la notícia: tenia una capacitat física fora del comú.

I en van tenir més. El tercer era capaç de resoldre els problemes matemàtics més complexos, sí, però de tan lleig, ofenia. I tot i que els ulls blaus del petit, enamoraven, el seu cervell eixut i erm feia basarda. Cap d’ells, doncs, era perfecte.

Tips de no trobar-ne cap que complís les expectatives, els pares —uns cirurgians de mans precises— van decidir passar pel quiròfan.

Ara, des de la presó, miren satisfets la fotografia del seu fill. Perfecte. Únic.

Oriol Garcia Molsosa

La Garriga (Barcelona)

 

 





Recuperacions

«Tens els malucs destrossats: primer t’operarem el dret; més endavant, l’esquerre», em va dir el traumatòleg. «L’operació serà una carnisseria: et serraran el fèmur», em va etzibar amb traïdoria la quiromassatgista de confiança. «El cartílag de tauró t’anirà molt bé per a les articulacions, i, aquests peixos, no els maten expressament per obtenir-lo: no te’n sentis pas culpable», em va assegurar la dependenta de la botiga de productes naturals.

El producte d’origen animal em mitigava el dolor articular i m’ajudava a allunyar les operacions: vaig recobrar el vigor i l’ànim i vaig començar a fer passejades esperançades fins a la platja, on nedava en paral·lel a la línia de la costa, sense separar-me gaire de l’exposició de cossos sans ajaguts, amb articulacions que no devien cruixir: em feien pànic els corrents —tenia somnis recurrents en què era arrossegat mar endins— i, sobretot, les meduses, decidides a defensar silenciosament llur hàbitat natural dels intrusos humans.

Em van venir al cap les paraules del metge, de la terapeuta i de la dependenta quan se m’acostaven uns taurons, que em van queixalar les cames (primer la dreta; després l’esquerra) i se les van endur.

Lluís López Fructuoso

Barberà del Vallès (Barcelona)

 




 

Pulmons

A en Pau no li va doldre que sa mare s’oblidés de portar-lo a la botiga de menuts a comprar l’espècimen per a la classe de medi: en època de grip estava molt ocupada amb el negoci familiar. Tampoc va molestar-lo que el pare el dugués a l’escola amb el cotxe de la feina ja engalanat amb les corones de flors: en època de grip calia optimitzar recursos. Ni va irritar-lo que en Roc l’assenyalés mentre reia sorollosament per assegurar-se que tota l’escola el veia baixar d’aquell vehicle: l’escudava la sobrietat de qui és a punt de servir la revenja en safata de plata. O més aviat, carmanyola de plàstic, com les que varen obrir-se a classe de medi abans de dipositar els exemplars sobre el banc d’assaig. Ni tan sols va avergonyir-lo la diferència de mida. << Si no n’heu trobat de vaca, els d’un mamífer més perit també valen >> va consolar-lo innecessàriament la mestra. Amorrats a la tràquea varen insuflar aire, aguantant-se les nàusees, fins que en el moment de màxima dilatació l’exemplar d’en Pau va deixar anar un patètic << Psssssssst >> que fou seguit per la rialla explosiva de tots els companys. Tots menys en Roc que acabava d’enterrar l’avi a causa d’un pneumotòrax derivat de la grip.

Meritxell Genescà Francitorra

Sant Salvador de Guardiola (Barcelona)

 

 

 


Arrels

Des del primer dia que la va veure va pensar que ella també volia tenir els seus cabells. No, no els volia, els necessitava. Aquell color daurat, combinat amb una sedositat lluminosa, i a l’altura perfecta per poder ensenyar les espatlles tocades pel sol, la convertirien en la reina de la seva pròpia selva. Sí, els necessitava. Li urgia sentir-se segura, desitjada, viva.

Ara, per primer cop en molt de temps, es mira al mirall i se n’hi sent. Ja no és la de sempre, la dèbil, la invisible, la malalta. És una persona renovada, feliç: estava convençuda que amb aquest canvi, la seva vida milloraria. Com l'últim cop.

I mentre destrueix qualsevol rastre que la pugui relacionar amb la noia, abans rossa, ara pelada; pensa que aquells cabells pèl-rojos i impecablement arrissats de la dona que es troba diàriament quan va a córrer, li quedarien la mar de bé.

Roger Serra Castilla

Igualada (Barcelona)