dimarts, 21 de maig del 2013

DEDICATÒRIES / DEDICATORIAS DE FLAVIA COMPANY



NO EM RATLLIS







Aprofitant la docència del taller de microrelats impartit per l'escriptora Flavia Company el passat mes d'abril a La Microbiblioteca, vàrem obtenir les dedicatòries, com a valuós tresor, en un exemplar de No em ratllis i en un de "Transtornos literarios", llibres del gènere microrelat de l'autora.







Flavia Company Navau (Buenos Aires, 1963) viu a Barcelona des de 1973. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona, és escriptora, periodista i traductora. Professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i del Màster de Creació Narrativa de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; té estudis de piano i és patrona de iot. Exerceix la crítica literària en els suplements culturals de premsa Babelia i Quadern, entre d'altres.
La seva obra, traduïda a diversos idiomes i recollida en vàries antologies, comprèn literatura infantil, assaig, prosa poètica, poesia, novel·la, conte i microrelat.
De la seva extensa obra publicada, tant en català com en castellà, destaquem "Querida Nélida" (Montesinos, 1988), Ni tu, ni jo, ni ningú (Premi Documenta 1987. Edicions 62, 1988), L'illa de l'última veritat (Proa, 2010), Que ningú et salvi la vida (Proa, 2012) i dins el gènere microrelat "Transtornos literarios" (Debolsillo, 2002 i Páginas de Espuma, 2011; reedició revisada i amb textos inèdits), No em ratllis (Cruïlla, 2013), microrelats enmarcats dins la literatura juvenil, i ha estat inclosa a l'antologia "Mar de Pirañas. Nuevas voces del microrrelato español" (Edició de Fernando Valls. Menoscuarto, 2012). 


El blog de l'autora:

http://fcompany.blogspot.com.es/







Llegenda

Néixer amb la flor al cul: tenir molta sort.

Va arribar a l'institut Fanals a mig curs. Era intel·ligent, guapa, generosa, simpàtica, amable. Una d'aquelles noies que enamoren a tothom i que alhora aconsegueix no ser repel·lent. Es deia Fedora. Parlava amb veu fluixa i molt a poc a poc, però tots l'escoltaven amb atenció.
Aviat es va saber que tenia una raresa molt estranya: mai no es canviava al davant de ningú, als vestidors, després de fer gimnàs. Sempre esperava que totes les altres noies sortissin del lavabo, com si li fes vergonya que la veiessin despullada.
La curiositat és, sens dubte, una de les palanques que fa funcionar el món, però de vegades constitueix un autèntic perill. En aquest cas de què parlem, es va convertir en un malson per la Fedora. Les seves companyes es preguntaven per què no volia despullar-se davant d'elles. Imaginaven malformacions i malalties estranyes, membres aliens al cos humà, pròtesis ocultes. Cap d'elles no podia imaginar, però, l'explicació d'aquell misteri. Va ser la Lisa, la bocamolla de la classe, qui un dia, després del gimnàs, es va esperar al lavabo per espiar la Fedora i veure-la sense roba. No se'n va saber avenir quan, traient el cap per sota la porta, va veure el darrere de la Fedora: clara i fresca hi havia, al bell mig, una preciosa margarida. La Lisa va sortir del seu amagatall i va preguntar a la Fedora què significava allò. I la Fedora, que es va sentir descoberta i indefensa, li va dir que totes les dones de la seva família, des de feia segles, naixien amb una flor al cul que de cap manera no es podia treure ni tallar. Va demanar a la Lisa que no ho expliqués a ningú. Al cap d'un quart d'hora tot l'institut n'anava ple. La Fedora va marxar de l'institut dies després i ja no va tornar. S'ha convertit en una llegenda.


Flavia Company
No em ratllis (Cruïlla, 2013)







Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica


Signatura                  JN Com
Classificació             833.4"19"
Autor                        Company, Flavia
Títol                          No em ratllis :  [91 microrelats] /
                                Flavia Company ; il·lustracions de Luci Gutiérrez
Publicació                 Barcelona : Cruïlla, 2013
Descripció física        187 p. : il. ; 22 cm
ISBN / ISSN              9788466132022
Matèria                     Microrelats
Autor secundari         Gutiérrez, Luci






TRANSTORNOS LITERARIOS






Aprovechando la docencia del taller de microrrelatos impartido por la escritora Flavia Company el pasado mes de abril en La Microbiblioteca, obtuvimos las dedicatorias, como valioso tesoro, en un ejemplar de "No em ratllis" y en uno de Transtornos literarios, libros del género microrrelato de la autora.







*Flavia Company, fotografía de Laura Zorrilla.



Flavia Company Navau (Buenos Aires, 1963) vive en Barcelona desde 1973. Licenciada en Filología Hispánica por la Universitat Autònoma de Barcelona, es escritora, periodista y traductora. Profesora de la "Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès" y del Máster de Creación Narrativa de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; tiene estudios de piano y es patrona de yate. Ejerce la crítica literaria en los suplementos culturales de prensa Babelia y Quadern, entre otros.
Su obra, traducida a diversos idiomas y recogida en varias antologías, comprende literatura infantil, ensayo, prosa poetica, poesía, novela, cuento y microrrelato.
De sus numerosas publicaciones, tanto en catalán como en castellano, destacamos Querida Nélida (Montesinos, 1988), Ni tu, ni yo, ni nadie (Premi Documenta 1987. Muchnik, 2002), La isla de la última verdad (Lumen, 2010), Que nadie te salve la vida (Lumen, 2012) y dentro el género microrrelato Transtornos literarios (Debolsillo, 2002 y Páginas de Espuma, 2011; reedición revisada y con textos inéditos), "No em ratllis" (Cruïlla, 2013), microrrelatos enmarcados dentro la literatura juvenil, y ha sido incluïda en la antología Mar de Pirañas. Nuevas voces del microrrelato español (Edición de Fernando Valls. Menoscuarto, 2012). 


El blog de la autora:












Éxito mortal

Lo decidí cuando se convirtió en un best seller. Maldita la hora. Fue un impulso y luego un deseo incontenible. ¿Qué pasa? ¿Acaso ustedes nunca han sentido la necesidad de comprobar cómo funciona la perfección? ¿Jamás han tenido la imperiosa tentación de abrir un reloj, un motor, un cuerpo humano? Escribí la historia de un crimen perfecto y quería comprobar que no lo era solo sobre el papel.
Toda la vida había tenido ganas de matar, esa es la verdad, pero jamás me habría atrevido de no ser por el éxito brutal de mi novela, que demostraba hasta qué punto estaba bien tramada. Seguí mi plan hasta el final, paso a paso, sin olvidar detalle, sin cometer errores, capítulo por capítulo. Pero mi personaje, el asesino, no era un novelista de éxito que cometía el crimen que narraba el libro. Era un hombre de negocios, gris y avaricioso. Y eso sí que se me escapó, no supe verlo a tiempo, me equivoqué de personaje, fue lo único que substituí.

Titular: << Un escritor, acusado de un crimen calcado al que relata en un libro >>**

**Parte de los microrrelatos del volumen Transtornos Literarios (La vida en prosa), son textos de ficción basados en un titular publicado en la prensa escrita.

Flavia Company
Transtornos literarios (Páginas de Espuma, 2011)








Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                   N Com
Classificació              834B.4"19"
Autor                        Company, Flavia
Títol                          Trastornos literarios / Flavia Company
Publicació                 Madrid : Páginas de Espuma, 2011
Descripció física 285 p. ; 24 cm
Col·lecció                  Voces (Páginas de Espuma) ; 162
ISBN / ISSN              9788483930885
Matèria                     Microrelats