dijous, 30 de juny del 2016

VEREDICTE FINAL V EDICIÓ MICROCONCURS / VEREDICTO FINAL V EDICIÓN MICROCONCURSO




El jurat de la fase final de la categoria en català de la V edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per l'acadèmica i escriptora, i els escriptors:



El jurado de la fase final de la categoría en catalán de la V edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la académica y escritora y los escritores:





















Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:











Pèrdua

D’uns anys ençà, la Lola ho ha perdut gairebé tot: tres mòbils, quatre carteres, sis paraigües, les claus de casa, dos gossos, la paciència, molts cabells i el marit –fart de viure amb una dona tan perdedora. La pèrdua més gruixuda, però, va ser l’oncle Lluís. L’home, amb vuitanta-tres anys acabats de fer, coix i curt de vista, va cometre la temeritat d’acompanyar la Lola a caçar bolets. Enfebrada amb les clapes de rovellons que anava trobant, no el va vigilar prou i l’oncle es va perdre. Un ciclista va trobar-ne el cos al cap d’un mes. Avui fa un any d’allò i està més atabalada que de costum. Posa l’olla al foc i baixa a comprar vi. Quan vol pagar, no troba la targeta. Torna a casa i la busca per tot arreu. L’últim lloc on mira és al rebost: quan encén l’interruptor, l’oncle Lluís l’hi allarga i li diu que l’ha trobada a sobre el pot dels cigrons. Després de donar-li les gràcies, s’adona, aterrida, del que ha passat, pensa en l’olla i en el gas i constata que acaba de perdre l’última cosa que li quedava per perdre.


Jordi Bonet-Coll
La Bisbal d'Empordà (Girona)














I el jurat de la fase final de la categoria en castellà de la V edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per la professora i doctora en literatura, l'editor i filòleg, i l'escriptor i periodista:


Y el jurado de la fase final de la categoría en castellano de la V edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la profesora y doctora en literatura, el editor y filólogo, y el escritor y periodista :

























Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:







En memoria de Hugo Dubois

El mariscal Hugo Dubois (1867-1936), psicólogo e ingeniero matemático, debería ser reconocido como el genio que cambió el rumbo de la Gran Guerra a principios de 1918. Acantonado en la localidad de Enjôler, en el Frente Occidental, con la consigna de defender París, diseñó un sistema de trincheras basado en la lógica de las ilusiones ópticas. Hizo excavar zanjas asimétricas con proyecciones en diferentes ejes, cuyos perfiles imitaban líneas expresionistas. El efecto creado, una red donde confluían perspectivas oblicuas difuminadas hacia los cuatro puntos cardinales, resultó infalible. Sin referencias precisas, desde sus trincheras regulares, los disparos erráticos de ametralladora del ejército alemán no causaron ninguna baja; sus granadas explotaban en lugares inútiles; los soldados se perdían al intentar cualquier incursión. Dubois sabía que la guerra además es psicológica. Cuando el desánimo invadió al enemigo, el éxito de la contraofensiva francesa estuvo asegurado.

En honor del mariscal se colocó su estatua en la plaza de Enjôler, erigida siguiendo las instrucciones de los planos de sus trincheras. Aún hoy nadie ha conseguido admirarla de cerca.


Rafa Heredero García
Laguna de Duero (Valladolid)










*Biblioteca Esteve Paluzie (Barberà del Vallès).





L'acte d'entrega de premis i del llibre recull dels microrelats seleccionats al llarg del Microconcurs serà el divendres 30 de setembre a les 19:00 hores a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Volem agrair a totes aquelles persones i institucions que han fet possible el desenvolupament del Microconcurs, en especial a l'equip humà de la Biblioteca Esteve Paluzie, a les Regidories de Cultura i d'Equipaments Municipals de l'Ajuntament de Barberà del Vallès i als components dels jurats mensuals i finals per formar-ne part desinteressadament i molt especialment a tots els i les participants que han enviat els seus microrelats a concurs durant aquests vuit mesos. Moltes gràcies!







*Ajuntament / Ayuntamiento de Barberà del Vallès,
Francesc Terol, arquitecte / arquitecto (1956).




El acto de entrega de premios y del libro recopilatorio de los microrrelatos seleccionados durante el Microconcurso será el viernes 30 de septiembre a las 19:00 horas en la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Queremos agradecer a todas aquellas personas e instituciones que han hecho posible el desarrollo del Microconcurso, en especial al equipo humano de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regidurías de Cultura y de Equipamientos Municipales del Ayuntamiento de Barberà del Vallès y a los componentes de los jurados mensuales y finales por formar parte de ellos desinteresadamente y muy especialmente a todos los y las participantes que han enviado sus microrrelatos a concurso durante estos ocho meses. ¡Muchas gracias!