divendres, 2 de març del 2018

NOVETATS A LA MICROBIBLIOTECA / NOVEDADES EN LA MICROBIBLIOTECA (105)







Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                 N Mas
Classificació            833.4"20"
Autor                        Masó Rahola, Jordi
Títol                         La Biblioteca fantasma / Jordi Masó Rahola
Publicació                Barcelona : Males Herbes, 2018
Descripció física      335 p. ; 18 cm
Col·lecció                 Distorsions ; 47
Nota                         Quaranta relats protagonitzats per artistes, músics o escriptors, 
                                 que es confonen amb la seva pròpia obra, s'hi amaguen o fins i tot s'hi perden.
ISBN / ISSN             9788494725890







La guerra de Pirèsia

La guerra de Pirèsia no apareix en els llibres d'història i als piresians això els amoïna. Els seus avantpassats van esmerçar-s'hi amb entusiasme, il·lusió,talent militar i enginy estratègic; també van invertir-hi odis i les ofenses minuciosament covades durant molts anys de convivència. Però la posteritat, entestada a promocionar conflictes de més volada, ha esborrat ara els vestigis d'aquella guerra espantosa.
Va ser una guerra modesta, no ens enganyem, i va sorgir en un moment històric inoportú, amb les nacions del món massa enfeinades esbatussant-se en allò que anomenaven la Gran Guerra. A Pirèsia no podien competir amb aquelles estadístiques envejables de mortaldat (disposaven d'un pressupost bèl·lic i d'uns efectius molt més limitats). En realitat, no podien presumir de cap baixa en combat, i una guerra sense vessament de sang no té prestigi ni credibilitat.
Però encara que no hi hagués cadàvers, les tibantors eren ben manisfestes entre els insurgents i els defensors del govern, i tothom sap que la tensió continguda, a punt d'esclatar, pot ser més terrible que la violència explícita. És el tarannà dels piresians: són un poble reservat, poc amic d'expansions i histrionismes, i els enfrontaments van mantenir-se sempre en un estat latent. Les maniobres, els combats, les traïcions, el vandalisme, els actes d'exaltació patriòtica, fins i tot alguna heroïcitat es duien a terme discretament, sense ostentacions. Tanta sobrietat va fer que molts soldats, ignorant que ja s'havia firmat l'armistici, continuessin combatent per inèrcia molts anys.
Una guerra tan circumspecta no va ser ben vista per l'estament militar, més propens al crit vehement i a l'exhibició barroera de l'heroisme. El fet que costés discernir els bàndols -ni els uns ni els altres duien uniforme- , també va incrementar les reticències dels oficials: ho consideraven un error escenogràfic i una falta de decòrum bèl·lic que traïa els principis de l'art de la guerra.
Els historiadors no es poden d'acord sobre les dates del conflicte: uns el situen a la tardor de 1915; altres, a l'estiu de 1916 o pels volts de Nadal. Fins i tot un sector crític de la historiografia sosté que a Pirèsia no va haver-hi mai una guerra. Són veus obscurantistes que indignen els piresians perquè pretenen negar uns episodis dolorosos i relegar-los a la biblioteca fantasma de la Història. Per això es va crear la Comissió contra l'Oblit amb l'objectiu de reivindicar les atrocitats comeses en aquella guerra i evitar que es tornin a produir.
Però la reivindicació ha estat tan subtil que, fins ara, pocs se n'han assabentat.

Jordi Masó Rahola









Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                 80.8 Rod
Classificació            80.8
Títol                         Elementos para una teoría del minicuento / Nana Rodríguez Romero
Edició                       2a ed.
Publicació                Tunja : Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, 2007
Descripció física      154 p. ; 21 cm
Col·lecció                Colección educación Uptc 70 años
ISBN / ISSN            9789586601214
Matèria                    Microrelat
Autor secundari       Rodríguez Romero, Nana