divendres, 14 de setembre del 2018

DONATIU / DONATIVO: CIUTAT DE GAVÀ







Comencem la temporada amb un donatiu que ens fa molta il·lusió, el recull d'obres guanyadores de les VIII edicions del Concurs de microrelats Ciutat de Gavà.

Moltes gràcies a la Biblioteca Josep Soler i Vidal, a la Biblioteca Marian Colomé i a l'Ajuntament de Gavà pel donatiu i per organitzar el concurs.








Celedoni Gispert: Una reivindicació

Som molts els que reclamem que hi hagi a la nostra ciutat un monument dedicat a Celedoni Gispert. Us preguntareu qui era Celedoni Gispert. No us ha d’estranyar que la gent del carrer us respongui amb mirades de desconcert: queda tanta feina de divulgació per fer! Lamentablement, si ho demaneu a alguna autoritat municipal, us balbucejarà una resposta similar, l’idèntic arronsament d’espatlles. Fins i tot entre els intel·lectuals de la ciutat topareu amb el mateix desconeixement.

Que ingrata pot ser la posteritat! ¿Com s’explica aquesta ignorància entre els conciutadans? En una ciutat tan mancada de símbols d’identitat, el fet que Celedoni Gispert no hagi existit mai, no pot servir d’excusa. No: des de la nostra plataforma hem maldat per assignar-li les virtuts que distingeixen un líder (iniciativa, perseverança, honestedat) i per atribuir-li uns ideals i una biografia escaients (amb avantpassats il·lustres, una infància exemplar, un ascens professional meteòric), sense oblidar-nos d’atorgar-li un parell de gestes ciutadanes que l’honoren.

Però ara, tot plegat ho hauríem de coronar amb una estàtua –banyada en bronze– que mostrés el nostre home en una postura heroica, victoriosa. Una estàtua, senyors! Així, quan algú ens pregunti qui va ser Celedoni Gispert, podrem assenyalar el monument, amb un índex orgullós. El salvarem de l’oblit, restaurarem el seu prestigi  I és que si no vetllem nosaltres per les glòries locals, ¿qui ho farà?

Jordi Masó Rahola










*Biblioteca Josep Soler i Vidal (Gavà).


Empezamos la temporada con un donativo que nos hace mucha ilusión, el recopilatorio de obras ganaadoras de las VIII ediciones del Concurso de microrrelatos Ciutat de Gavà.

Muchas gracias a la Biblioteca Josep Soler i Vidal, a la Biblioteca Marian Colomé y al Ayuntamiento de Gavà por su donativo y por organizar el concurso.






*Antiga fàbrica / Antigüa fábrica Roca 
(Gavà. Fotografia d'A. García de Celis).



Un viaje con retorno

Desde que se jubiló en la compañía Roca Radiadores, hace ya 20 años, su espíritu aventurero no ha descansado ni un momento. Lo mismo está en París o toma un café en Varsovia. Una ilusión compartida con Clara, su mujer, y que ahora, después de su marcha, se difumina en el futuro.

Anselmo baja a la estación cada viernes. Recorre las Ramblas de Gavà, donde ha residido desde los 10 años, con su pequeña mochila repleta de folletos. Marca su billete y cruza el paso subterráneo hasta el andén 2 donde se sienta y espera.
-Ahora pasará el de y cuarto-. Pero no presta atención. Él espera otro tren, otro recuerdo diferente.
"Atención, tren con destino... No tiene parada... Rogamos a los viajeros no crucen..."
Anselmo escucha, se levanta, se coloca su mochila y se va en el sonido metálico de las ruedas y en los remolinos del aire que se forman en todo el andén.
Después regresa a las ramblas. Pero ahora ya no son las Ramblas de Gavà, es la Piazza Venecia...
Camina despacio con su mujer del brazo y todos los recuerdos inundan su mente.
-¿Te apetece pasear por el Sena?
Y Clara le sonríe y deja que el silencio le lleve la respuesta que quiere escuchar.
_Pues iremos a París...

Luis Fernández del Río





Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura N Con
Classificació 833.40"20"
Autor Concurs de Microrelats Ciutat de Gavà
Títol Concurs de microrelats Ciutat de Gavà : recull d'obres guanyadores 2011-2017
Publicació [Gavà : Ajuntament de Gavà, 2017]
Descripció física [20] p. ; 21 cm
Matèria Microrelats