divendres, 26 d’octubre del 2018

CRÒNICA: II JORNADA ARC DEL MICRORELAT EN CATALÀ






La II Jornada ARC del Microrelat en Català va engegar a primera hora el passat dissabte amb el Taller de Microcontologia a càrrec de l'escriptor, i especialista en el microconte, Joan Pinyol i Colom.
Taller exprés on es va condensar teoria i pràctica del gènere microrelat. Va faltar temps!






Un cop finalitzat el taller, l'escriptor Toni Sala Isern va realitzar la conferència "El procés creatiu". Va exposar en el fons que no hi ha normes en el procés creatiu, que el que hi impera és la llibertat. Va il·lustrar exemples i teories de Stephen King, Joan Maragall, Proust, Pla... Va remarcar que a escriure se n'aprèn llegint i que l'escriptura sempre és un diàleg, que qualsevol creació és un acte de comunicació.







I per concloure la franja de matí, Oriol Garcia Molsosa (lectura i clarinet) i Daniel Rubies (guitarra) van oferir el magnífic espectacle "Calders, clarinets i guitarres", basat en la lectura de microrelats de Pere Calders acompanyats de peces musicals, espectacle inaugurat a la jornada i al que augurem un llarg recorregut.







La jornada es va reiniciar a la tarda amb la presentació dels nous quatre títols de la col·lecció La Bona Confitura, dedicada al microrelat, de Témenos Edicions.
Marta Pérez Sierra va comentar la inspiració de la frase del metro de Londres -Mind the gap- amb el títol del seu llibre Compte amb el buit.
Mercè Bagaria Mellado va explicar que el seu llibre, Les vides del dia, bevia, en part, dels records infantils viscuts a la casa familiar del seu avi i la seva àvia a Horta (Barcelona) on hi regnava la màgia i l'oralitat.
Josep Ramon-Bach va presentar les seves Alteritats, 111 peces breus, igual que altres llibres publicats per ell, sempre amb 111 textos o poemes. El perquè? Perque casa seva és el número 111.
I Jordi Masó Rahola, alma mater de la col·lecció, va argumentar els perquès de la reedició de la seva primera obra (inicialment autopublicada) Els reptes de Vladimir, ara revisada.






Tot seguit l'actor Pep Garcia-Pascual va realitzar una lectura dramatitzada de contes i microrelats del llibre El club dels homes amb bigoti de Ramon Pardina, utilitzant per la lectura d'un dels contes el dinosaure de La Microbiblioteca.






*Ferran Planell, president de l'ARC, presentant el llibre Virtuts, 
recull del VIII Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio.



I la jornada va finalitzar amb el lliurament de premis de la VIII edició del Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio i engegant el proper novembre la que serà ja la IX edició del concurs, dedicat aquest any a la temàtica de les arts.

Moltes gràcies a totes les persones assistents, professionals, a l'Associació de Relataires en Català i a l'Ajuntament de Barberà del Vallès per fer-la possible.


(Més imatges de la Jornada al final de l'entrada)








La II Jornada ARC del Microrrelato en Catalán empezó a primera hora el pasado sábado con el "Taller de Microcontologia" a cargo del escritor, y especialista en el microcuento, Joan Pinyol i Colom.
Taller exprés donde se condensó teoría y práctica del género microrrelato. ¡Faltó tiempo!






Una vez finalizado el taller, el escritor Toni Sala Isern realizó la conferencia "El procés creatiu". Expuso que en el fondo no existen normas en el proceso creativo, que lo que impera es la libertad. Ilustró con ejemplos y teorías de Stephen King, Joan Maragall, Proust, Pla... Y remarcó que a escribir se aprende leyendo y que la escritura siempre es un diálogo, que cualquier creación es un acto de comunicación.






Y para concluir la mañana, Oriol Garcia Molsosa (lectura y clarinete) y Daniel Rubies (guitarra) ofrecieron el magnífico espectáculo "Calders, clarinets i guitarres", basado en la lectura de microrrelatos de Pere Calders acompañados de piezas musicales, espectáculo que se inauguraba en la jornada y al que auguramos un largo recorrido.







La jornada se reinició por la tarde con la presentación de los nuevos cuatro títulos de la colección La Bona Confitura, dedicada al microrrelato, de Témenos Edicions.
Marta Pérez Sierra comentó la inspiración de la frase del metro de Londres -Mind the gap- con el títol de su libro "Compte amb el buit".
Mercè Bagaria Mellado explicó que su libro, "Les vides del dia", bevía, en parte, de los recuerdos infantiles vividos en la casa familiar de su abuelo y su abuela en Horta (Barcelona) donde reinava la magia y la oralidad.
Josep Ramon-Bach presentó sus "Alteritats", 111 piezas breves, igual que en otros libros publicados por él, siempre con 111 textos o poemas. ¿El porqué? Porque su casa es el número 111.
Jordi Masó Rahola, alma mater de la colección, argumentó los porqués de la reedición de su primera obra (inicialmente autopublicada) "Els reptes de Vladimir", ahora revisada.







Acto seguido el actor Pep Garcia-Pascual realizó una lectura dramatizada de cuentos y microrrelatos del libro "El club dels homes amb bigoti" de Ramon Pardina, utilizando para la lectura de uno de los cuentos el dinosaurio de La Microbiblioteca.






Y la jornada finalizó con la entrega de premios de la VIII edición del "Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio" y empezando el próximo noviembre la que será ya la IX edición del concurso, dedicado este año a la temática de las artes.

Muchas gracias a todas las personas asistentes, profesionales, a la Associació de Relataires en Català y al Ayuntamiento de Barberà del Vallès por hacerla posible.