dimecres, 2 de maig del 2012

MONSTRES DEDICATS / MONSTRUOS DEDICADOS








Vampirs, ressucitats, mafiosos, caníbals, assassins, fantasmes, esbudelladors, exhibicionistes, messies, sirenes, pallassos, ..., arribats des dels microrelats de Jordi Masó, conformen un catàleg de monstres que sorgeixen de la quotidianitat per arrencar-nos un somriure.








Jordi Masó Rahola (Granollers, 1967) és pianista, professor de música i escriptor.
Ha publicat el llibre de microrelats Els reptes de Vladimir (Bubok, 2009) i el recentment publicat Catàleg de Monstres (Alpina, Col·lecció Marcòlic, 2012).
Crea i manté el bloc dedicat al microrelat en català, La bona confitura.
Els seus microrelats (alguns d'ells inclosos en el present volum Catàleg de monstres) han estat premiats en diversos concursos (Concurs de microrelats de Terror i Gore de Molins de Rei, Concurs ARC de microrelats, Concurs de microrelats de Por d'Igualada, Premi de Narrativa Sant Narcís de Girona, entre d'altres).

El bloc de l'autor:







El cocodril

Al nostre jardí hi teníem un cocodril. Ningú no l'havia vist mai, però ignorar-ne l'existència hauria estat imprudent i perillós. El meu pare, que de jove solia anar a caçar la perdiu, volia organitzar una batuda amb alguns veïns, però l'oncle Maurici --que uns anys abans ja havia patit una invasió de rèptils a la piscina de la seva segona residència-- li ho va desaconsellar: el cocodril havia de continuar el cicle vital fins a morir de vell. "Són pacífics i agraïts i de convivència fàcil. A més, la seva presència", assegurava, solemne, "contribuirà al prestigi del jardí. Sereu l'enveja del veïnat!". Però calia evitar la proliferació. "una vegada s'apoderen de la casa", ens va prevenir l'oncle, "ja és impossible fer-los fora: són molt casolans!". Així que ell i el pare es van equipar per sortir d'expedició, buscar els nius i aniquilar els ous enterrats. Furgar la sorra o el fang amb aquella bèstia pels voltants era molt arriscat, i la mare, prudent, era partidària d'esperar a veure aparèixer l'animal. "Qui sap", afegia amb un somriure càndid, "potser no hi ha cap cocodril: al capdavall, encara ningú no l'ha vist". Però l'oncle Maurici va mirar-la, sorneguer, i tot ajustant-se la funda del matxet a la cintura, sàviament va sentenciar: "Estimada germana: que n'ets d'ingènua! Tothom sap que no cal haver-lo vist per tenir la certesa de la seva existència".

Jordi Masó Rahola






Vampiros, resucitados, mafiosos, caníbales, asesinos, fantasmas, destripadores, exhibicionistas, mesías, sirenas, pallasos, ...; todos ellos ofertados en los microrrelatos de Jordi Masó, conforman un catálogo de monstruos que surgen de lo cotidiano para arrancarnos una sonrisa.





*Nosferatu, una simfonia de l'horror / Nosferatu, una sinfonía del horror de F.W. Murnau (1922).



Jordi Masó Rahola (Granollers, 1967) es pianista, profesor de música y escritor.
Ha publicado el libro de microrrelatos "Els reptes de Vladimir" (Bubok, 2009) y el recientemente publicado "Catàleg de Monstres" (Alpina, Col·lecció Marcòlic, 2012).
Crea y mantiene el blog dedicado al microrrelato en catalán, "La bona confitura" (En catalán existe el refrán "En el pot petit hi ha la bona confitura": En el bote pequeño hay la buena confitura).
Sus microrrelatos (algunos de ellos incluidos en el presente volumen "Catàleg de monstres") han sido premiados en diversos concursos.

El blog del autor:








Influències retroactives

Entre les seves influències, l'escriptor consagrat va admetre la d'una novel·la d'un autor nòrdic desconegut: L'ombra de l'escorxador. "Però encara no s'ha escrit", va afegir. El periodisme s'alimenta de frases colpidores, de declaracions provocatives o desconcertants: un dels presents a l'acte  --responsable del suplement cultural d'un diari-- no va estar-se de preguntar-li com podia ser que aquella novel·la l'hagués influenciat si encara no havia estat escrita. Com a resposta, l'escriptor va llançar una mirada enigmàtica a l'auditori.

Jordi Masó Rahola

Influencias retroactivas


Entre sus influencias, el escritor consagrado admitió la de una novela de un autor nórdico desconocido: La sombra del matadero. “Pero no se ha escrito todavía”, añadió. El periodismo se alimenta de frases extrañas, de declaraciones provocativas o desconcertantes: uno de los presentes –responsable del suplemento cultural de un periódico– no pudo evitar preguntarle cómo era posible que aquella novela le hubiera influenciado si no había sido escrita aún. Como respuesta, el escritor lanzó una mirada enigmática al auditorio.

(Traducció  de l'autor)



Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                N Mas
Classificació           833.4"19"
Autor                      Masó Rahola, Jordi
Títol                       Catàleg de monstres / Jordi Masó Rahola
Publicació              Granollers : Alpina, 2012
Descripció física 128 p. ; 23 cm
Col·lecció               Marcòlic
ISBN / ISSN           9788480904605