dilluns, 15 de setembre del 2014

DONATIUS / DONATIVOS (41)







L'any 2007 neix l'Associació de Relataires en Català (ARC) de la mà d'un grup de relataires usuaris habituals del portal Relats en Català
L'Associació centra les seves activitats en l'àmbit de l'escriptura i la lectura en català, promovent-ne l'ús en tot el territori de parla catalana i difonent la realitat que empara a la llengua catalana.

Per assolir-ne els objectius l'ARC convoca concursos literaris, edita publicacions, promou escriptors novells i crea acords i convenis amb altres entitats.

I dins els concursos literaris un dels més exitosos és el Concurs ARC de Microrelats,  que en les seves primeres tres edicions temàtiques (Secrets, Sentiments i Pecats Capitals 7+1) n'ha publicat els tres respectius reculls que ja formen part del fons de la Microbiblioteca.


La pàgina web de l'Associació:











El año 2007 nace la Associació de Relataires en Català (ARC) de la mano de un grup de escritores usuarios habituales del portal web Relats en Català
La Asociación centra sus actividades en el ámbito de la escritura y la lectura en catalán, promueve su uso en todo el territorio de habla catalana y difunde la realidad que acompaña a la lengua catalana.


Para conseguir sus objetivos la Asociación convoca concursos literarios, edita publicaciones, promueve escritores jóvenes y crea acuerdos y convenios con otras entidades.

Y dentro de los concursos literarios uno de los más exitosos es el "Concurs ARC de Microrelats" (Concurso ARC de microrrelatos) que en sus primeras tres ediciones temáticas (Secrets (Secretos), Sentiments (Sentimientos) y Pecats Capitals 7+1 (Pecados Capitales 7+1)) ha publicado los tres respectivos recopilatorios que ya forman parte del fondo de la Microbiblioteca.


La página web de ARC:







Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                   N Sec
Classificació              834.40"20"
Títol                           Secrets / diversos autors
Publicació                  Barcelona : Associació de Relataires en Català, 2012
Descripció física        128 p. ; 20 cm
Col·lecció                  Arc ; 1
Matèria                      Microrelats










Casualitats
(Dins l'apartat "Secrets d'estat")

A la dona del Cap d'Estat li agraden els nois joves. Tots els que l'envolten ho saben prou bé, menys el Cap d'Estat. Ell no en sap res.
Al Cap d'Estat li agraden les dones madures. Els seus propers ho saben, però la seva dona no. Ella, evidentment, no ho sap.
La dona del Cap d'Estat sol freqüentar un hotel força luxós per a les seves cites secretes, total paga l'Estat.
El Cap d'Estat no té un lloc fix on rebre les seves amants, tot sovint són elles les que trien i a ell ja li està bé que ja en pren prou de decissions al llarg del dia.
Avui la dona del Cap d'Estat ha anat a l'hotel amb un jove alt, ros i amb uns ulls blaus com el cel i en la intimitat li ha promès feina i el que calgui, per tal que hi torni un altre dia.
El Cap d'Estat avui ha anat a un hotel de luxe al qual només hi havia assistit a recepcions. Les habitacions són magnífiques i la dona morena que l'acompanya una de les millors amants que mai ha tingut.
La dona del Cap d'Estat ha sortit de l'hotel al costat del noi jove, alt i ros amb qui ha passat tan bona estona.
El Cap d'Estat ha abandonat l'habitació satisfet i feliç com mai acompanyat de la dona morena.
En sortir de l'ascensor el Cap d'estat i la seva dona s'han trobat. Els dos vermells i avergonyits s'han quedat palplantats l'un davant de l'altre sense saber què dir-se.
Mentre, el noi jove i la dona morena han creuat les seves mirades. La dona ha deixat anar un crit: << Fill! >> Que el noi jove ha respòs amb un << Mare, tu per aquí? >>
Una munió de periodistes han entrat a la recepció i els flaixos han massacrat els ulls del Cap d'Estat, la seva dona, el jove i la dona morena.
L'endemà tots els mitjans de comunicació aniran plens de l'adulteri recíproc. Aviat tothom sabrà qui finança les trobades furtives d'ambdós i aquell hotel de luxe qualsevol serà el testimoni mut de la davallada política del Cap d'Estat.

M. Pilar Cabrerizo







Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                    N Sen
Classificació               834.40"20"
Títol                            Sentiments / diversos autors
Publicació                   Barcelona : Associació de Relataires en Català, 2012
Descripció física         116 p. ; 20 cm
Col·lecció                   Arc ; 2
Matèria                       Microrelats











Amistats perilloses
(Dins l'apartat "Sorpresa")

"Tens una sol·licitud d'amistat d'en Fidel Casellas Vidal" i tu que no coneixes en Fidel Casellas Vidal i que n'estàs fins al capdamunt de correus d'aquest tipus, maleeixes el dia que et vas donar d'alta al Facebook. Però et venç la curiositat i hi entres per saber qui és aquest paio. La seva cara no et sona. A veure les amistats en comú: aquests i aquestes si que els/les coneixes. Són escriptors de la página a on tu també jugues a ser literat a temps parcial. Molts d'ells els has vist en alguna trobada o presentació de llibres, la seva cara et sona. I penses que aquest Fidel Casellas Vidal deu ser un usuari d'aquesta pàgina i que es deu amagar darrera un pseudònim, que probablement no et deu ser tan desconegut. Cliques a "Confirma" i d'ara en endavant tu figuraràs en la llista d'amistats d'en Fidel Casellas Vidal i en Fidel Casellas Vidal figurarà en la llista de les teves amistats. I penses que, en realitat, els amics que tens es poden comptar amb els dits d'una mà i encara te'n sobren.
I continues amb la teva feina, que ja en tens prou amb totes les coses amb les que t'has compromès, perquè obrir el correu i trobar tants megabits inútils desespera a qualsevol i obrir-los, llegir-los i si cal, contestar-los et fa perdre un temps preciós.
I passen les setmanes i un dia llegeixes al diari que s'ha produït un atemptat en una gran sucursal d'un banc molt cèntric i concorregut. Un sonat s'ha carregat trenta persones amb una escopeta de canons retallats abans que els de seguretat l'hagin pogut deturar. La policia l'interroga i no es creu la seva història de que la massacre l'ha perpetrat ell sol, que els hi pronuncia un discurs sobre les perversions del sistema i la cobdícia dels bancs. Ells busquen alguna organització criminal al darrere i comencen a investigar. Entren en el Facebook, en el mur de l'assassí i veuen les amistats que té.
Truquen a la porta. No tens ni idea de qui pot se a aquestes hores.

Enric Roca Perich "copernic"








Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                   N Pec
Classificació              834.40"20"
Títol                           Pecats capitals (7+1) / diversos autors
Publicació                  Barcelona : Associació de Relataires en Català , 2012
Descripció física        147 p. : il. ; 20 cm
Col·lecció                  Arc ; 3
Matèria                      Microrelats











Per què seré tan modest?
(Dins de l'apartat "Supèrbia")

No és per dir-ho, però jo sóc molt modest. De la mateixa manera que diuen que: "la caritat comença per un mateix", s'ha de reconèixer que ser conscient dels mèrits que un té i sentir-se força orgullós de si mateix, no és pas ser superb: és, senzillament, un reconeixement de les pròpies virtuts, ni més ni menys!
He participat en molts concursos literaris, la majoria dels quals he guanyat fàcilment. Sense anar més lluny: el "Víctor Mora"; de les tretze edicions que hi ha hagut fins ara, n'he guanyat dotze. Sí, ja sé que direu que el nom que consta en cada edició varia, però és que ja us he dit que sóc molt modest i cada vegada hi he participat amb doble pseudònim, no fos cas que l'organització no volgués repetir cada any el mateix guanyador.
També us podria dir que l'any que no vaig guanyar va ser perquè no hi participava, però faltaria a la veritat: no vaig guanyar i ni tan sols vaig ser finalista perquè no van tenir el bon gust d'escollir el meu relat que, modèstia a part, donava mil voltes a tots els participants... tothom, tothom es pot equivocar.

Joan Gausachs i Marí





Moltes gràcies a ARC i a Jordi Masó pels seus donatius.


Muchas gracias a ARC y a Jordi Masó por sus donativos.