divendres, 17 de novembre del 2017

PUCES I ALTRES DEDICATÒRIES QUE PIQUEN / PULGAS Y OTRAS DEDICATORIAS QUE PICAN







Aprofitant la presentació del llibre de Maria Cirera dins la Jornada ARC del Microrelat en Català del passat 21 d'octubre a Barberà del Vallès, vàrem aconseguir exemplar i dedicatòria.

Moltes gràcies a Témenos Edicions i a Maria Cirera!





*Maria Cirera.


Maria Cirera i Delgado (Manresa, 1979) és traductora literària, activitat que ha compaginat amb altres feines sempre al voltant del món dels llibres: lectora editorial, redactora de continguts, dinamitzadora cultural i bibliotecària. Ha publicat contes i microrelats en diversos reculls col·lectius i forma part de més d'un grup literari.
Puces i altres picors (Témenos Edicions, 2017) és el seu primer llibre en solitari.




*Fulles d'om de Sibèria (Ulmus pumila).


Petita aproximació

De petita, saltava pel caminet enllosat fins arribar al jardí i, un cop allà, m'estirava a l'ombra del meu arbre preferit. Des d'allà, contemplava les flors groques bellugar-se i vagarejar per damunt dels matolls. Ensumava la flaire que arribava des de la font rodejada d'un color humit. M'agradaven les llumenetes que el sol projectava, a través de les fulles, sobre l'herba de sota el meu palmell.
Quan vaig haver acabat els estudis, vaig tornar a travessar el caminet enllosat que duia al jardí. El meu arbre preferit s'havia convertit en un Ulmus pumila, les flors grogues en Centaureas sostitialis, el verd humit en briòfits i l'herba en Agrostis tenius.
Ara que m'he fet gran, avanço amb els peus pesants per sobre de les lloses de pedra. L'Ulmus pumila aviat no serà res més que la millor ombra del capvespre, les Centaureas sostitialis es convertiran en minúsculs puntets de llum sobre la foscor, els briòfits en l'olor de la terra i l'Agrostis tenuis en un jaç etern. Passejo la mirada per sobre el jardí i somric amb complaença.

Maria Cirera








Aprovechando la presentación del libro de Maria Cirera dentro la Jornada ARC del Microrelat en Català del pasado 21 de octubre en Barberà del Vallès, conseguimos ejemplar y dedicatoria.

¡Muchas gracias a Témenos Edicions y a Maria Cirera!





*Maria Cirera.



Maria Cirera i Delgado (Manresa -Barcelona-, 1979) es traductora literaria, actividad que ha compaginado con otros trabajos siempre alrededor del mundo de los libros: lectora editorial, redactora de contenidos, dinamizadora cultural y bibliotecaria. Ha publicatdo cuentos y microrrelatos en diversas antologías y forma parte de más de un grupo literario.
Puces i altres picors (Témenos Edicions, 2017) es su primer libro en solitario.







De vocacions

L'he reconegut per la prestància amb què m'ha allargat el bitllet de tren. L'he reconegut perquè, de petits, quan la professora ens demanava què volíem ser quan fóssim grans, ell responia, amb el cap ben alt que volia ser domador de puces. La resta l'envejàvem una mica perquè nosaltres no podíem respondre amb tanta contundència; en el millor dels casos, alguns s'atrevien a mencionar l'ofici del pare: camioner, professor, modista... En canvi, ell es passava l'hora del pati assajant amb moviments àgils i elegants que, segons deia, eren la base de tot domador de puces.
Els anys han anat passant i quasi tots hem aconseguit ser allò que volíem ser, bàsicament perquè no volíem ser res en concret. En canvi, ell m'allarga el bitllet amb aquell gest distingit de temps enrere, ara tan sols una mica més mecànic i desolat, i no en tinc cap dubte: el món s'ha deixat perdre un gran, un grandíssim, domador de puces.

Maria Cirera



De vocaciones

Lo he reconocido por la prestancia con que me ha alargado el billete de tren. Lo he reconocido porque, de pequeños, cuando la profesora nos pedía qué queríamos ser cuando fuéramos mayores, él respondía, con la cabeza muy alta que quería ser domador de pulgas. El resto lo envidiábamos un poco porque nosotros no podíamos responder con tanta contundencia; en el mejor de los casos, algunos se atrevían a mencionar el oficio del padre: camionero, profesor, modisto... En cambio, él se pasaba la hora del patio ensayando con movimientos ágiles y elegantes que, según decía, eran la base de todo domador de pulgas.
Los años han ido pasando y casi todos hemos conseguido ser aquello que queríamos ser, básicamente porque no queríamos ser nada en concreto. En cambio, él me alarga el billete con aquel gesto distinguido de tiempo atrás, ahora tan sólo algo más mecánico y desolado, y no  tengo ninguna duda: el mundo se ha dejado perder un gran, un grandísimo, domador de pulgas.

Maria Cirera
(Traducción del catalán de A. Guri)



Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica

Signatura                N Cir
Classificació           833.4"20"
Autor                      Cirera, Maria
Títol                        Puces i altres picors / Maria Cirera
Publicació               Barcelona : Témenos, 2017
Descripció física     95 p. ; 20 cm
Col·lecció               La Bona confitura ; 2
ISBN / ISSN           9788494678035
Matèria                   Microrelats