dijous, 2 de juliol del 2020

VEREDICTE FINAL IX EDICIÓ MICROCONCURS / VEREDICTO FINAL IX EDICIÓN MICROCONCURSO




El jurat de la fase final de la categoria en català de la IX edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per l'escriptora i professora d'escriptura creativa, l'escriptor i dinamitzador lingüístic, i l'escriptor i poeta:





El jurado de la fase final de la categoría en catalán de la IX edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la escritora y profesora de escritura creativa, el escritor y dinamizador lingüístico, y el escritor y poeta:















(fotografia d'Òscar Espinosa).













Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:








*Vals dels quatre sous, dels Ministrils del Raval (2017).




L’herència

Només faltaves tu, el fill més jove. Tal i com han fet els teus germans, has entrat escopetejat per la porta sense dignar-te a saludar. Total, soc una simple minyona. No obstant això, jo no he deixat de fer la mitja reverència a la qual us tinc acostumats. Has pujat els graons de l’escalinata de dos en dos i t’has dirigit de pet cap a l’habitació de la mare, on t’esperaven la resta de familiars que s’han reunit per acomiadar la moribunda. Els presents t’hauran rebut amb certa indiferència, però segurament els hauràs correspost amb la mateixa fredor, marca de la casa. Després d’engaltar-li un petó forçat a la dona que et va donar la vida t’hauràs assegut a l’única cadira lliure. N’he posat una per cadascun de vosaltres, tal i com m’havia demanat la mestressa. Conscient que és qüestió d’hores, la senyora ha decidit fer venir el notari i convocar a tothom. Ho volia deixar tot ben lligat i per res del món s’hauria perdut la vostra reacció. I mentrestant aquí em teniu, escombrant el saló amb un somriure d’orella a orella, convençuda que aquesta vegada cap de vosaltres m’ignorarà.

Òscar Turull Basart
Granollers (Barcelona)














I el jurat de la fase final de la categoria en castellà de la IX edició del Microconcurs de La Microbiblioteca format per l'escriptora, l'escriptor, i l'escriptor i columnista:





Y el jurado de la fase final de la categoría en castellano de la IX edición del Microconcurso de La Microbiblioteca constituïdo por la escritora, el escritor, y el escritor y columnista:










*Clara Obligado
(fotografía de Manolo Ylera).



















Ha decidit atorgar el premi com a guanyador anual al microrelat:

Ha decidido otorgar el premio como ganador anual al microrrelato:









El pacto

Nuestra comunidad no es muy numerosa, pero hace tiempo tuvimos la fuerza suficiente para enfrentarnos a la Muerte. Durante muchos años fue una lucha desigual, a veces implacable, hasta que poco a poco los avances científicos y el poder de los remedios descubiertos redujeron tanto el suyo que solo se atrevía con los más ancianos, los débiles o los suicidas. Pero aspirábamos a más.

Fue entonces cuando ella nos propuso el pacto. Dijo encontrarse cansada y que se comprometía a llevarse solo a uno de los nuestros al año si pudiera elegir a quien quisiese. Era una oferta tentadora, imposible de conseguir por nuestra cuenta, y aunque sospechamos que la Muerte empezaría con nosotros, los hombres más importantes de la comunidad, decidimos aceptarla y sacrificarnos. Nos sentimos más que importantes. Nos sentimos héroes.

Solo al hacer efectivo el acuerdo comprendimos cómo nos había derrotado. Primero escogió a una niña que acababa de nacer, y luego, año tras año, invariablemente, a otra niña o a una adolescente o a una mujer recién casada. Ahora sabemos que la Muerte nunca renunció a lograr su único objetivo, y mientras tanto a nosotros nos esperan los años más tristes de nuestra vida.


Rafa Heredero García
Laguna de Duero (Valladolid)
















L'acte de lliurament de premis i de l'antologia dels microrelats seleccionats al llarg del Microconcurs serà el divendres 25 de setembre a les 19:00 hores a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, i comptarà amb l'assistència de les persones premiades i amb l'espectacle "EL MICRORRELATO DEFINITIVO" a càrrec del duo teatral Absurdópatas





Volem agrair a totes aquelles persones i institucions que han fet possible el desenvolupament del Microconcurs, a l'equip humà de la Biblioteca Esteve Paluzie, a les Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barberà del Vallès, a la Diputació de Barcelona, a les llibreries LibreRío de la Plata i Niu de Lletres, als jurats mensuals i finals, i a totes les persones participants que han enviat els seus microrelats a concurs durant aquests vuit mesos. Moltes gràcies!

I una menció especial a l'escriptora Alba Dalmau Viure per suplir a Isabel-Clara Simó i Monllor, morta el passat gener de 2020 i membre del jurat del Concurs. 
Dediquem aquesta IX edició a la memòria de la Isabel-Clara.










*Baricentro (Barberà del Vallès), 
el primer centre comercial d'Espanya dissenyat per / 
el primer centro comercial de España diseñado por L35 (1980).




El acto de entrega de premios y de la antología de los microrrelatos seleccionados durante el Microconcurso será el viernes 25 de septiembre a las 19:00 horas en la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, y contará con la asistencia de las personas premiadas y con el espectáculo "EL MICRORRELATO DEFINITIVO" a cargo del dúo teatral Absurdópatas




Queremos agradecer a todas aquellas personas e instituciones que han hecho posible el desarrollo del Microconcurso, en especial al equipo humano de la Biblioteca Esteve Paluzie, a la Regiduría de Cultura del Ayuntamiento de Barberà del Vallès, a la Diputación de Barcelona, a las librerías LibreRío de la Plata y Niu de Lletres, a los jurados mensuales y finales, y a todos las personas participantes que han enviado sus microrrelatos a concurso durante estos ocho meses. ¡Muchas gracias!

Y una mención especial a la escritora Alba Dalmau Viure por suplir a Isabel-Clara Simó i Monllor, que murió el pasado enero de 2020 y miembro del jurado del Concurso. 

Dedicamos esta IX edición a la memoria de Isabel-Clara.