dijous, 17 de febrer del 2022

MICRORELATS DE GENER / MICRORRELATOS DE ENERO (2)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de gener.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de enero.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.







Conspiranoic

Cada any, al dinar de Nadal, tota la família esperem impacients amb què ens sortirà el xicot de la Sofia. És un paio d’allò més incendiari, però ens fem un fart de riure amb els seus discursos extravagants.

L’any que el vam conèixer, denunciava horroritzat que l’Aserejé era una cançó satànica. Al següent defensava amb cor i ànima que la terra era plana. L’any passat estava convençut que la covid era una tapadora per amagar els efectes negatius del 5G. I aquest any afirma que entre nosaltres habita una raça d’humanoides reptilians amb el propòsit de dominar el món.

Somriu ufanós i treu el mòbil per ensenyar-nos les proves que ha trobat. A la taula es fa un silenci incòmode. Ens mirem de reüll... La Sofia sospira resignada mentre es mostra: els ulls li creixen, les parpelles es tornen verdoses, l’iris esdevé ocre i la pupil·la s’alça en vertical. La llengua, llarga i pàl·lida, apunta amenaçant quan s’abalança sobre ell.

Núria Pelegrí Bobet

Almenar (Lleida)

 





Libèl·lules

Des que era molt menuda fonia els colors pintant libèl·lules de totes mides. Libèl·lules entre joncs, entre canyes, als sorrals de la platja, prop del riu... De les làmines va passar a pintar-les als còdols del jardí; a les de la seva habitació; als murs ensopits del costat de la via; a les portalades esquinçades de cases abandonades; als murs de les ciutats on viatjava... Sabia que la seva obsessió només ocultava un únic objectiu que l’encongia quan hi pensava, però alhora l’encoratjava. 

Ara, asseguda al banc de la sala principal d’exposicions del Gran Museu d’art Internacional, contemplava la seva obra d’art per la qual havia estat homenatjada i reconeguda arreu. Un llenç de dimensions impressionants donava la benvinguda a l’exposició del museu. Una libèl·lula gegant sota un marc de parets blanques, de blaus profunds i verds turquesa amb ales de seda i cristalls. 

Malgrat anys i anys deixant pistes allà on anava, pintant les libèl·lules del capçal del seu bressol, encara no havia localitzat la seva mare. Amb l’únic record del bressol i una mare que plorava, havia anat forjant el seu futur d’artista. Tanmateix, l’èxit només arribaria el dia que es poguessin retrobar.

Agnès Catllà Garcia

Manlleu (Barcelona)

 

 


 

 


El vent

S’havien conegut en una sala de ball, ja extinta, i ell s’havia presentat dient-li: «Em dic Joan, com tots». Ella havia rigut i respost: «I jo Maria. Com totes». Després havien ballat una cançó molt famosa «a la seva època»: La distancia es como el viento. D’aquella tarda ençà, havien conviscut cinquanta anys. Ara la Maria s’acabava de morir i en Joan només pensava en la promesa que s’havien fet: «El primer que es mori es comunicarà amb l’altre».

De moment, però, en Joan només rebia incomunicació, la de la buidor insidiosa i silenciosa que s’anava apoderant del seu pis. Trobava buits els salers i les sucreres, ressecs els setrills de l’oli i del vinagre, deshabitats els pots de l’arròs i la farina, escurada la nevera.

Només el vent, de tant en tant, trencava el silenci, un vent que feia trontollar les finestres amb suavitat, com si volgués cridar-lo tímidament, que traspassava manyac les escletxes per acariciar-li el clatell.

Havia recorregut distàncies inabastables, aquell vent.

Era tenaç com certes promeses.

Un dia, al balcó, mentre li esbarriava els cabells amb tendresa, en Joan va respirar fondo i va dir, amb una veu tremolosa, emocionada:

Ventvinguda.

Josep Sampere Martí

Igualada (Barcelona)

 

 




Da capo al coda

No sabria dir què li va cridar l’atenció. L’autora li era desconeguda i el títol tan anodí com ambigu. Tal vegada la foto de la portada, una imatge boirosa en blanc i negre d’un carrer empedrat, li va despertar records d’infantesa.

En arribar a casa es va servir dos dits de malta, va posar una llista de reproducció de música clàssica i es va asseure al sofà amb la lectura. Costava força, ja que el text era flonjo, monòton i embafós com una merenga massa ensucrada. Una història insubstancial i previsible sobre la vida d’un personatge pla i ridícul.

Potser per la vaguetat del relat va trigar a adonar-se que tenia moltes coincidències amb la seva vida. Massa. Va arrufar el front, es va servir dos dits més i va seguir llegint. Ara que s’hi havia fixat no podia negar que aquella crònica maldestra era la de la seva existència.

La sorpresa inicial va donar pas successivament a la malenconia, el menyspreu i la indignació. Aquella merda era la seva vida? A dues pàgines del final no va poder més. Va apurar la copa, va rebotre el llibre al sofà, va sortir de casa ben emprenyat i va creuar el carrer sense mirar. Gran error. Sempre s’ha de llegir un llibre fins a la darrera ratlla.

Carles Castell Puig

Sant Cugat del Vallès (Barcelona)






Parèntesi

Just pondre’s el sol, la Veu ha recitat l’estrofa amb la musicalitat característica. Quan hi ha tornat, s’han anat afegint les veus dels concurrents. Ho hem repetit tantes vegades com ha calgut fins que l’Afinador ha considerat que s’havia assolit la sincronia exacta. A partir d’aquell moment, hem incrementat el volum set decibels a cada repetició fins a arribar al primer èxtasi. Tot seguit, la Veu ha anunciat que s’obria el parèntesi. A dins, de cop, hi feia un fred humit, intens, però aviat han encès diverses fogueres i l’atmosfera s’ha escalfat fins al punt que tothom s’ha tret la roba. A continuació ens hem llepat els uns als altres. A mi m’ha agradat molt el gust que tenia una dona pèl-roja de pell pigada blanca com la neu nova, però després del segon èxtasi ha desaparegut. Mentre la buscava pel cau de cucs en què s’ha convertit el parèntesi, ha sonat la sirena que el tancava. Llavors ens hem dirigit tots a les dutxes. Ens hem ensabonat, ens hem esbandit amb aigua tèbia. Ens hem posat roba nova, hem pujat al metro en hora punta i hem anat a treballar.

Josep Casals Arbós

Prades (Tarragona)