dijous, 15 de juny del 2023

MICRORELATS DE MAIG / MICRORRELATOS DE MAYO (2)

 

Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de maig.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de mayo.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.






Best seller

El futbolista que corre de bon matí entrenant-se m'arrossega en la caiguda després del xoc i s'estavella de morros al sòl calent acabat d'asfaltar; les proves del meu manuscrit s'escampen al voltant nostre tacant-se de negre quitrà encara fumejant. S'ha trencat la cama esquerra, el pobre; jo, només una esgarrapada al colze i els genolls pelats. Miro d'aixecar-lo però pesa massa pel meu cos esquifit. El mòbil d'un vianant despistat m'ajuda, li prenc de les mans i truco a emergències; arriben tres quarts hora més tard, mentre la tíbia de l'astre mexicà treu el cap a través de la pell i la sang es comença a coagular.

A l'hospital, en reconèixer-lo, l'ensurt del personal és ple d'incredulitat "En Chaves, el nou fitxatge"; tot són corredisses, nervis i presses, crits i renecs. Comença la desfilada de  directius del club -abans que no pas familiars-, periodistes, les ràdios, els reporters de televisions diverses, programes esportius i de xafarderies...

M'entrevisten; uns, com a afectat, altres com a causa de l'accident, jo,  que anava tan tranquil.

No m'ha calgut fer cap curs de coaching, ni d'escriptura creativa ni d'influencer ni tan sols de lideratge. El meu llibre es ven sol...

Celestí Casòliva Morales

Castelldefels (Barcelona)

 




 

L’immortal

L’havien batejat així els de la protectora per la seva inesperada recuperació després de patir un greu atropellament. Al refugi va fer honor a aquest nom sobrevivint a múltiples baralles aferrissades amb altres gats. Finalment, l’Immo, per fer-ho curt, va ser adoptat.

Aquell calorós matí, l’Immo, als seus gairebé vint anys, se sentia ja exhaust. Amb penes i treballs acabava de deixar anar la que intuïa que seria la seva última micció. De nou ajagut al cistell va fixar-se en el seu amo que llegia el diari mentre regalims de suor li lliscaven pel front. Aquesta vegada, en comptes d’usar el mocador, l’home va fregar-se repetidament la templa amb el dors de la mà prèviament llepat. Va repetir la seqüència compulsivament a l’altra templa. Es va aturar astorat per la involuntarietat d’aquestes accions. Per esbargir-se anà a buscar la correspondència. En tornar no va poder evitar refregar la galta al marc de la porta i cargolar-se al sofà. L’Immo se’l mirava atentament mentre la respiració se li alentia fins que tancà els ulls definitivament. Just llavors l’home baixà del sofà a quatre grapes i començà a jugar amb el cabdell que hi havia al costat d'aquell pellam inert.

Meritxell Genescà Francitorra

Sant Salvador de Guardiola (Barcelona)

 

 


Ho veus com sí

Quan es desperta el dia que fa cinquanta anys, s’adona que la seva vida és una porqueria. A la nit, després de trencar-s’hi molt les banyes, arriba a la conclusió que només se’n pot sortir de dues maneres. Una és marxar ben lluny, canviar de ciutat o de país, anar a algun lloc on no el conegui ningú. L’altra, el suïcidi. Però no té prou pebrots per fer res. L’únic amic que té li aconsella que vagi amb un psicòleg. S’hi nega perquè sempre ha pensat que els psicòlegs només són uns xarlatans.

Però al cap d’uns mesos, quan l’angoixa ja no el deixa viure, demana hora amb la psicòloga més cara de la ciutat. El dia de la visita, com que fa tard, travessa el carrer sense mirar i l’atropella un cotxe que condueix la psicòloga, que també arribava tard a la consulta.

El porten molt lluny de la seva ciutat, a l’hospital general de la capital, on no el coneix ningú. I, per si amb això no n’hi hagués prou, al cap d’una setmana d’estar-hi ingressat, es mor.

Jordi Bonet-Coll

La Bisbal d’Empordà (Girona)

 



 

Ruïna

 La dona talla la ceba quan sent els crits del menjador i surt corrents amb el ganivet a la mà.

—Jo el mato!

El marit crida i el nen, quan la veu, corre a amagar-se darrere d’ella.

—Abaixa la veu, Andreu, que et sentiran els veïns!

L’home, abatut, es deixa caure a la cadira.

—M’ha buscat la ruïna...

La mare rumiava com allargar la cartilla de racionament i no ha sentit què parlaven.

—Deixa’m parlar a mi, que els nens ja se sap. A veure fill, explica’m què li has dit al pare.

El nen mou el cap. Té por que esclati i li doni una bufetada.

—Va, que no m’enfadaré...

El nen, desconfiat, comença:

—Avui el mossèn ens ha demanat que féssim la carta als reis i li hem donat a ell. Jo he demanat una pilota, perquè si em porten això...— I li surt un sospir de tantes ganes com té de la joguina que els pares no li poden comprar— Per tu he demanat uns ous, per què sempre dius que t’agradaria fer una truita de debò i pel papa...— calla per por i la mare l’acarona per animar-lo— pel papa... he demanat que es mori Franco, per què quan surt a la ràdio sempre diu que tant de bo es mori aviat...

A la mare si li entelen els ulls i mira el pare que, capcot, mormola:

—La ruïna, fill,  m’has buscat la ruïna...

Sònia Guillén i Colomer

Terrassa (Barcelona)

 




 

El desig

Sense esperar-ne res, l'Anna frega la làmpada de llautó. Sorpresa, la deixa caure quan aquesta s'escalfa i comença a fumejar. El geni, un núvol blavós amb cara de gripau, li concedeix tres desitjos.

El primer és evident: desitja la pau al món, que malauradament només dura dues hores i trenta-set minuts.

El segon desig també és obligat: acabar amb la pobresa al món. Aquest s'allarga quasi tota una setmana, doncs, arrel de la desaparició dels diners, la societat torna al model d'intercanvi.

El tercer, però, és un desig del tot egoista. I en vol disposar un dia sencer. Cada any. Començant just quan truquen a la porta. Darrere d'aquesta, allargant els bracets menuts, els seus fills tornen a ser infants. Feliços. Innocents.

Oriol Font Bach

Terrassa (Barcelona)