dijous, 20 d’abril del 2023

GUANYADORS DE MARÇ / GANADORES DE MARZO (XII EDICIÓ / EDICIÓN)

 


*Biblioteca de Missoula (Montana, EEUU), 
Premi IFLA a la millor nova biblioteca 2022/ 
Premio IFLA a la mejor nueva biblioteca 2022.





Els microrelats guanyadors de la convocatòria del mes de març de la XII edició del Microconcurs són:



Los microrrelatos ganadores de la convocatoria del mes de marzo de la XII edición del Microconcurso son:





CATEGORIA EN CATALÀ:





La veritat

Un diumenge al matí Jack Nelson va agafar el cotxe per anar fins a la benzinera a comprar el diari i dues barres de pa. No va tornar a aquella casa fins al cap de vint anys. Si no fos que l’havien donat per desaparegut feia molt de temps i que la persona que va obrir la porta era la seva filla, de vint-i-sis anys, podríem pensar que tot plegat era un despropòsit de mal gust. Jack Nelson duia la mateixa roba amb la qual havia sortit, no havia envellit gens i va assenyalar la data del diari que portava sota el braç i el cotxe que havia aparcat davant del pati com a proves concloents fins que se’n va cansar. Qui havia envellit era la dona. I qui va telefonar va ser aquell desconegut que duia plantofes de pelfa. La policia va haver d’admetre que Jack Nelson havia tornat. Un jutge va dictaminar que el matrimoni havia prescrit per incompareixença i el va dissoldre. Jack Nelson va haver de cercar una nova feina, un lloc per viure i començar de nou en molt àmbits de la vida quotidiana. Un dia d’estiu, Jack Nelson va rebre la visita de la seva filla. Si us plau, pare, digues la veritat. I ell va repetir el que estava cansat d’explicar a tothom.

David Dot Cervera

Vilafranca del Penedès (Barcelona)

 







 CATEGORÍA EN CASTELLANO:









Una muerte prematura

La ceremonia resultó de lo más emotiva, y se ciñó a lo que ella había ido planificando con tanto esmero durante los últimos años. Serrat, Madredeus y Albinoni, cada tema en su momento. Diez ramos de rosas. Todas blancas, como había repetido hasta el empacho. Los invitados, de etiqueta, dibujando un semicírculo. Parlamentos en el orden prescrito: primero su amiga del alma, después el marido y al final unas palabras de sus adoradas niñas. Cada intervención iba acompañada de ojos enrojecidos y voz vacilante, como suele suceder tras un ataque de risa incontrolado. Al recordar sus paellas con el arroz pasado, o mencionar la exasperante obsesión por que nada escapara de su control en el guion de su funeral, los asistentes estallaban en carcajadas.

No podíamos más, mamá ─dijo la hija adolescente─ y hemos decidido que tenías que disfrutar de tu obra maestra en el más acá. 

La homenajeada, que acudió engañada a la reunión, observaba atónita la puesta en escena de su gran proyecto vital. Tan encantada quedó que ─tras ajustar un par de detalles de la escenografía y cambiar un plato del cáterin─ suspiró aliviada, y resuelta a no volver a morirse en una buena temporada. 

Paz Monserrat Revillo

Molins de Rei (Barcelona)