dilluns, 3 de setembre del 2012

DEDICATÒRIA DES DE SANT PERE DEL BURGAL







Entre el 1974 i 1976 Jaume Cabré ja es preguntava si els seus contes correntsinclosos dins la publicació Toquen a morts (La Magrana, 1977), es tractaven d'un gènere estrany al conte. Contets? Contots? Contius?... I per l'autor volien ser una mena de continuació -a distància, segons ell- d'aquell dir i no dir de la Diana subtil de Perucho, dels contes sintètics de Villalonga, de les elucubracions montsenyenques de Tísner, dels contes portàtils de Calders, de...

Per Cabré es queden curts: el gènere ho dóna.








Jaume Cabré i Fabré (Barcelona, 1947) és escriptor i guionista. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, catedràtic d'ensenyament mitjà i professor de la Universitat de Lleida, és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.
Escriptor de novel·la, conte, microrelat, teatre, assaig, guions televisius i literatura infantil, ha rebut els principals premis de la literatura catalana a obra inèdita i publicada així com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2010 pel conjunt de la seva obra i trajectòria.
Destaquem de la seva extensa bibliografia Faules de mal desar (1974, Premi Víctor Català 1973), La teranyina (1984, Premi Sant Jordi 1983), Senyoria (1991, Prix Méditerranée 2004 entre d'altres), L'ombra de l'eunuc (1996, Ciutat de Barcelona 1997, entre d'altres), Les veus del Pamano (2004, Premio de la Crítica 2005, entre d'altres) i Jo confesso (2011, Premi Crexells 2012, entre d'altres).











El passat 4 d'agost es realitzà la presentació de la novel·la Jo confesso a càrrec de Jaume Cabré en el magnífic monestir benedictí romànic de Sant Pere del Burgal, situat al terme d'Escaló al Pallars Sobirà, monestir on es situa part de l'obra i el qual hi té una rellevància molt important.

Un centenar i mig de persones van compartir, a 925 m d'altitud i en un marc impressionant, dues hores on la literatura va ser la protagonista.






Els assistents van poder disfrutar de primera mà de les explicacions de l'autor a l'hora d'escriure aquesta magnífica novel·la. I ens quedem amb una de les moltes frases i afirmacions d'aquella jornada la qual, en el moment d'explicar el perquè motiva a un escriptor a escriure, Jaume Cabré contesta que ell "S'escriu a sobre" i que no hi pot fer-hi res.





I allà, enmig de les Valls d'Àneu, a primera fila ens vam trobar amb Joan Pinyol, escriptor de microrelats i jurat de la passada edició del Microconcurs de La Microbiblioteca.

Després de l'acte, vàrem aprofitar per a demanar a l'autor que dediqués el seu llibre Toquen a morts per al fons especial de microrelats de la Biblioteca. Al principi en Jaume Cabré va fer cara d'estranyat de que li fessin signar un llibre publicat fa 35 anys, però després de les pertinents explicacions va dedicar-nos  gustosament el llibre i per segona vegada!, ja que l'exemplar del que disposem a Barberà del Vallès el vàrem adquirir en un llibreter de vell i ja contenia una dedicatòria prèvia per l'antic propietari. Un salt en el temps com els que caracteritzen les obres d'en Jaume.







*Iris, messagère des dieux d'Auguste Rodin.



Rodin, el virtuós

L'escultor s'apropa a la seva model que, nua i immòbil, posa al sofà entre coixins.
-Això ja s'acaba! -que li diu-. Vols que et retoqui el nas?
-Ai! Estic tan cansada...! Si no t'hi has d'estar gaire estona...
-No t'hi amoïnis, dona; serà un instant.
L'escultor agafa el cisell, s'atansa a la noia i comença a escarbotar pell i carn. La sang s'escola entre els coixins.


Jaume Cabré













Entre 1974 y 1976 Jaume Cabré ya se preguntaba si sus "cuentos corrientes", incluidos dentro la publicación Toquen a morts/Tocan a muertos (La Magrana, 1977), se trataban de un género extraño al cuento. Cuentitos? Cuentotes?... Y para el autor querían ser un tipo de continuación -a distancia, según el- de ese decir o no decir de la Diana sutil de Perucho, de los cuentos sintéticos de Villalonga, de las elucubraciones de Tísner, de los cuentos portátiles de Calders, de...

Para Cabré se quedan cortos: el género lo da.






Jaume Cabré i Fabré (Barcelona, 1947) es escritor y guionista. Licenciado en Filología Catalana por la "Universitat de Barcelona", catedrático de enseñanza media y profesor de la "Universitat de Lleida", es miembro de la "Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans".
Escritor de novela, cuento, microrrelato, teatro, ensayo, guiones televisivos y literatura infantil, ha recibido los principales premios de la literatura catalana a obra inédita y publicada así com el "Premi d'Honor de les Lletres Catalanes" el año 2010 por el conjunto de su obra y trayectoria.
Destacamos de su extensa bibliografía "Faules de mal desar" (1974, Premi Víctor Català 1973), La telaraña (1984, Premi Sant Jordi 1983), Señoría (1991, Prix Méditerranée 2004 entre otros), "L'ombra de l'eunuc" (1996, Ciutat de Barcelona 1997, entre otros), Las voces del Pamano (2004, Premio de la Crítica 2005, entre otros) y Yo confieso (2011, Premi Crexells 2012, entre otros).





*Reproducció dels frescos del segle XI a l'absis / Reproducción de los frescos del siglo XI en el absis de Sant Pere del Burgal.



El pasado 4 de agosto se realizó la presentación de la novela Yo confieso a cargo de Jaume Cabré en el magnífico monasterio benedictino románico de Sant Pere del Burgal, situado en el pueblo de Escaló en la comarca del Pallars Sobirà de Catalunya (España), monasterio donde se sitúa parte de la obra.

Un centenar y medio de personas compartieron, a 925 m de altitud y en un marco impresionante, dos horas donde la literatura fue la protagonista.






Los asistentes pudieron disfrutar de primera mano de las explicaciones del autor de cómo escribió esta magnífica novela. Y nos quedamos con una de les muchas frases y afirmaciones de aquella jornada la cual, cuando se debatía el porqué de la motivación de un escritor a escribir, Jaume Cabré contesta que él "Se escribe encima" y que no puede hacer nada al respecto.






Y allí, en medio de las montañas, en primera fila nos encontramos con Joan Pinyol, escritor de microrrelatos y jurado de la pasada edición del Microconcurso de La Microbiblioteca.

Después del acto, aprovechamos para pedir al autor que nos dedicara su libro Toquen a morts/Tocan a muertos para el fondo especial de microrrelatos de la Biblioteca. Al principio Jaume Cabré se extrañó que le hiciéramos firmar un libro publicado hace 35 años, pero después de las pertinentes explicaciones nos lo dedicó gustosamente y ¡Por segunda vez!, ya que el ejemplar del que disponemos en Barberà del Vallès se adquirió a un librero de viejo y ya contenía una dedicatoria previa para el antiguo propietario. Un salto en el tiempo como los que caracteritzan las obras de Jaume.






Un día es un día

Por una vez había decidido ponerse el mundo por montera, así que confirmó su presencia en la fiesta que organizaban los compañeros de oficina. Llamó a su mujer para avisarla de que no lo esperase, que llegaría tarde, una cena de trabajo, gente de fuera, tendremos que acompañarles a recorrer la ciudad...; vendré tarde. Bebió, se entusiasmó con los chistes y con las muchachas alegres que alguien, diligente, había traído. Muy tarde, tardísimo, se retiró cansado a su casa, decepcionado y feliz por haber hecho lo que le daba la gana durante unas horas. Llevaba el matasuegras en la mano y aquel ridículo sombrero de verbena caído hacia un lado, y andaba un tanto achispado. Subió las escaleras sin pensarlo y abrió con cuidado. La luz estaba encendida. Había luz por toda la casa. Y gente. Llantos. Oía sollozar a su mujer en el cuarto del niño. Una vecina lo avisó: el crío. Y enmudeció. Inmóvil en el comedor, dejó caer el matasuegras al suelo y avanzó lentamente hacia la habitación de su hijo. No se había dado cuenta de que el sombrero le resbalaba sobre una oreja.

Jaume Cabré
(Traducción del catalán de Gemma Pellicer*)



*Gemma Pellicer (Barcelona, 1972) es licenciada en Filología Hispánica y en Periodismo por la "Universitat Autònoma de Barcelona", y trabaja como editora y correctora. Ha cultivado la crítica literaria en diarios y revistas, como Avui y Quimera, y en colaboración con Fernando Valls ha publicado la antología Siglo XXI. Los nuevos nombres del cuento español actual (Menoscuarto, 2010). Mantiene el blog Sueños en la memoria, donde publica sus textos literarios. Acaba de publicar La danza de las horas (Eclipsados, 2012), su primer libro de microrrelatos.





Fitxa bibliogràfica / Ficha bibliográfica


Signatura                 N Cab
Classificació            833.4"19"
Autor                       Cabré, Jaume
Títol                         Toquen a morts / Jaume Cabré
Publicació               Barcelona : La Magrana, 1977
Descripció física 139 p. ; 20 cm
Col·lecció                La Magrana ; 8