dimarts, 19 de maig del 2020

MICRORELATS D'ABRIL / MICRORRELATOS DE ABRIL (1)




Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria d'abril.

Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.







Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de abril.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.









David

Investigadors del departament d’història de l’art de la Universitat d’Stanfordtown han certificat l’autenticitat d’una carta de Nicola Maquiavelo a Lorenzo da Mèdici, de juny de 1504, que revela l’origen de la coneguda animadversió que es professaven Leonardo da Vinci i Miquel Àngel Buonarotti.
Segons explica Roger Thribeau, cap de l’equip de recerca, l’escultor de Caprese hauria encarregat a Leonardo una màquina del temps amb la finalitat de transportar un bloc de marbre de sis tones, així com a un jove model, fins al segle XXI. Un cop allí, el model hauria posat segons les instruccions prèvies de l’escultor, un escàner l’hauria digitalitzat i una impressora 3D hauria traçat el David a escala 3:1.
L’estàtua de 5,17 metres d’alçada, prossegueix Thribeau, hauria fet el viatge de tornada al segle XVI sense problemes, però no així el model, que hauria volgut quedar-se en aquell altre món. Miquel Àngel, que n’estava molt, del jove, hauria culpat Leonardo, atès que la logística estava inclosa al contracte. Els dos genis haurien discutit acaloradament, iniciant una enemistat que a partir de llavors no va fer sinó créixer.

Josep Casals Arbós
Prades (Tarragona)








Encantat de la vida

S'hi estava bé allà. Si li haguessin dit al principi, no s'ho hauria cregut. Amb el que va arribar a desesperar-se i plorar. Però a poc a poc s'hi va anar trobant bé. Fins i tot l'hivern havia estat molt més passable del que es podia imaginar. La sang freda, és clar.
I ara, a l'estiu, allò era una delícia: l'aigua calenta de la bassa, les nits estelades a la serena, el mantra del cant dels companys que convidava a afegir-s'hi i alliberar la ment.

Rauc, rauc. Rauc, rauc. Rauc, rauc.

Només l'amoïnava una mica que es presentés una princesa donzella i insistís a besar-lo tant sí com no.

Albert Peracaula Bosch
Girona








Menjo i compte vint

–El buldog m’obre el camí  –va dir el Joan haver entès.
–Doncs a mi m’ha semblat “El barnús va ser el meu amic” –va expressar l’Albert.
–Jo estic segur que ha dit “El desamor no demana permís” –va postil·lar el Martí.
–La veritat és que no ha d’haver dit res d’això. En el seu últim sospir ha volgut deixar-nos pensant, com feia en el parxís amb el Kant, el Nietzsche o tants uns altres –va dir el Albert.
–Bé, ho feia perquè, segons ell, era una bona prevenció contra l’Alzheimer –va recogitar el Joan–. Encara que així també ens destrossava en totes les partides.
–I aquesta també la té guanyada, ara a esperar al subcampió –va concloure el Martí.

Javier Palanca Corredor
València








La venjança de la física (quàntica)

En Ramon és un paio llest i tot guapot.
És normal, però posseeix una característica que el diferencia dels altres: mai no passa de la pàgina 126 de qualsevol novel·la.
Manifesta que  ja coneix tots els finals de novel·la i que només són 20 els arguments universals.
El que no sap és que 126 és un nombre màgic, igual que 82 i 20.
I 82 són les paraules exactes que ens han explicat la completa evanescència d'aquest personatge, agradable i  tot guapot.

Jesús Pacheco Julià
Sant Celoni (Barcelona)








Venjança

Havien deixat l’urna sobre un prestatge de la llibreria. Va descaragolar la tapa. Encara feia olor de socarrim. Va anar escampant les cendres per tot el pis amb el mateix gest que feia quan, de petita, espargia les llavors a l’hort de l’avi, allà al poble. Abans de marxar, va contemplar el paisatge nevat de la sala d’estar. Quin descans no haver de sentir mai més aquella veu irritant, insistent: «Adela, torni a passar el drap que als mobles encara hi ha pols!».

Jordi Masó Rahola
Granollers (Barcelona)