dijous, 18 de juny del 2020

MICRORELATS DE MAIG / MICRORRELATOS DE MAYO (2)




Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de maig.

Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.







Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de mayo.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.









La pregunta

El paquet ha d’arribar d’un moment a l’altre. Quins nervis! Ja fa estona que deambula per tota la casa sense fer res en concret. Sent el timbre. Per fi, ja era hora! Li demana al missatger que deixi la caixa al menjador. S’acomiaden –«no cal que m’acompanyi, sé el camí, gràcies»– i trenca l’embalatge. Somriu emocionada. Agafa un exemplar. L’olora. Percep una barreja indestriable de tinta, pega i paper. Mira la portada. «Versos d’una vida», de Regina Tomeu. Els colors no semblen tan vius com quan els va veure a la pantalla, però fa patxoca. Aireja les pàgines. En veure’s a la solapa, s’atura. Li fa un salt el cor. Quina errada! Quin mal gust! Telefona a l’editor i li explica. «Apareix l’any de naixement, sí, però també l’actual.» L’editor, sorprès, intenta defensar-se. Diu que només ha tractat amb el nebot de l’autora, i afegeix que el noi va revisar i validar les galerades. Ella, èrtiga, sent una sola frase abans d’interrompre’s la connexió: «qui és, vostè?»

Vicenç Ambrós Besa
Barcelona







Amistat

Feia tants anys que no el veia. Potser trenta, des que vam acabar l’institut i cadascú va estudiar la seva carrera. Un dia qualsevol ens devien acomiadar: “Ja ens veurem”, sense saber que potser ho fèiem per sempre. I ara el tinc aquí davant, repenjat a la barana del passeig mirant el mar. L’he reconegut de seguida, tampoc ha canviat tant. Fa bona cara i sembla feliç. A mi també m’han anat bé les coses, estic content de la vida que tinc. M’imagino quan cridi el seu nom, es giri i em reconegui i sento que el cor se m’eixampla, m’acaricia la gola, els braços i em fa pessigolles a l’estómac. La nostra amistat havia estat profunda i indestructible, ens havíem enfrontat junts als misteris del món de la infantesa i a les sacsejades cegues de l’adolescència i la primera joventut. M’imagino l’abraçada i sé que em saltaran les llàgrimes. Ens presentarem les nostres dones i ens mirarem als ulls somrient buscant aquella guspira ingènua i rebel que els plecs dels anys han anat cobrint. I després?

Passem darrere seu, només un gest i un allau d’emocions ens envairà a tots dos, però no faig res, continuo caminant, mentre li dic a la meva dona que aquesta nit podríem sopar a la terrassa.

Dario Alberca Badenes
Vilafranca del Penedès (Barcelona)







L’autòctona

Mirava cap a la porta d’entrada a través de les cortinetes. No volia que la veiessin, però sabia que l’esperaven: una aglomeració de desconeguts amb càmeres i mòbils.

Feia tres dies que no sortia i se li havia acabat el pa. Va baixar les escales a poc a poc. Quan va arribar al vestíbul, es va aturar. Va agafar aire i es va asserenar. En obrir la porta, els flaixos la van enlluernar. Com va poder, es va obrir pas entre la gent mentre sentia paraules inintel·ligibles i veia les mirades de curiositat amb les quals l’escodrinyaven.

Era l’única en tota la ciutat i, des que havien editat aquella maleïda guia, sabien on vivia.

Georgina Argimon Maza
Barcelona







De com l'ascensió de l’Antònia, al cel sia, no va incrementar el nombre d'ànimes que l'habiten

L’Antònia ha entrat al cel. Ella ja ho esperava, tenint en compte la vida modèlica que sempre ha portat, tan altruista, tan treballadora, tan com cal. Per això no estava gens capficada quan, els primers dies després de morta, va quedar la seva ànima donant voltes entre els vius. De fet, així va poder comprovar que l'estimaven de veres els familiars i coneguts.
A la porta, a més de Sant Pere, lˋhan rebut els seus pares, la germana, els avis, i també la veïna i amiga de tota la vida. Quines abraçades es poden arribar a fer tot i no tenir cos!
L'eternitat és ampla en espai i temps. Però l’Antònia pensa "Que petit és també aquest món!" quan intueix clarament l'ànima del Rafel. "Per aquí no hi passo...", afegeix anant cap a la porta celestial. "Sant Pere, si us plau, us prego que reviseu el procés d'admissió del meu marit. No pot ser que s’hagi guanyat el cel amb tot el que he hagut d’aguantar de tardes i nits de futbol amb els amigots a casa, els crits a l’àrbitre, les cerveses i els puros. Ja ho van valorar això? No mereix passar una temporada al purgatori? No em mereixo jo descansar una mica?”

M. Carme Marí
Castelldefels (Barcelona)









Guieu-nos cap al cel

“il·lumineu la catalana terra,
guieu-nos cap al cel”
Jacint Verdaguer


-Feu el que demanen. Sense compassió.

Vici i Caprici, dos serafins de currículum excels - ells són els responsables d’haver serrat amb habilitat i bon gust les muntanyes de Montserrat -, reben l’encàrrec amb incredulitat. 

-Com?
-Amb fletxes o amb la serra d’or. Encara la teniu, oi?
-Però serà una carnisseria! No podríem actuar amb més... subtilesa?
-Se me’n refot! Però guieu-los cap al cel. No vull més petons, ni precs, ni cants, ni ofrenes, ni res! Vull viure tranquil·la!
-No fallarem.
-Més us val o la sang que correrà serà la vostra.

Unes setmanes més tard, un virus terrible d’origen desconegut il·lumina la catalana serra - i les serres de més enllà -  i s’ocupa de guiar despietadament cap al cel a milers de feligresos. Al temple, ja no hi ha ni espelmes ni cants ni precs.
Vici i Caprici s’ho miren des d’un núvol amb les mans immaculades i el cap a lloc.
La Moreneta somriu mentre es desenganxa la bola envernissada de petons de la mà i la desa a les golfes. Si s’afanya, encara podrà agafar un corrent d’aire que la porti fins al Carib. Segur que l’àvia Anna i l’avi Joaquim estaran encantats de cuidar el nen. És un Sant.

Oriol Garcia Molsosa
La Garriga (Barcelona)







La taula

Al carrer Major número cinc de Forès, els diumenges a la tarda hi arriben cotxes de tota la comarca i més enllà. Els forasters, amb cita prèvia, venen a preguntar a la taula. Paguen l’entrada a la tia i enfilen les escales fins a les golfes; en penombra i sota la biga carenera hi troben la taula. Els quatre avis asseguts al voltant, un a cada costat, els ulls clucs i els palmells de les mans fermament recolzats sobre la superfície llisa i polida. La taula comença a trontollar i a repicar a terra, ara amb una pota ara amb l’altra. Un pic és un sí, dos repics un no, fa saber la tia. Els forans a peu dret, amb el cor encongit, interroguen la taula sobre les seves quimeres i angoixes; i sospiren i assenteixen en escoltar els seus repics. Al cap de mitja hora la tia els acompanya escales avall i els adverteix que s’agafin fort a la barana, perquè a tots els tremolen les cames i alguns tenen els ulls plorosos. A la sortida, en una mena de capelleta, les imatges de la taula s’hi multipliquen per cent: en pòsters i postals, estampades en samarretes, tallades en fusta, en bolígrafs, ventalls i imants de nevera; la tia les ven a preu d’or però les hi prenen de les mans.

Imma Torné Sans
Barcelona