dimecres, 26 de gener del 2022

DEDICATÒRIA: DE RES, MASSA

 





En el marc de la V Jornada ARC del microrelat en català es va presentar el llibre de Josep M. Sansalvador, De res, massa (Témenos Edicions, 2021) a La Microbiblioteca.

En el novè número de la col·lecció La bona confitura, l'autor esmola la seva ironia per narrar unes històries amarades d'un humor a vegades amable, a vegades sorneguer, però sempre elegant. El resultat és un recull de microrelats amè i divertidíssim, escrit amb una prosa precisa i equilibrada que fa justícia a la sentència escrita al frontispici del temple d'Apol·lo a Delfos: De res, massa


Moltes gràcies a Josep M. Sansalvador, i també a l'editor i al director de la col·lecció, per l'exemplar dedicat!





*Josep M. Sansalvador.


Josep M. Sansalvador i Provensal (Girona, 1965) ha cursat estudis empresarials i ha dedicat la seva activitat laboral al món bancari i financer. Té una predilecció per les publicacions locals i comarcals: forma part del consell de redacció de la revista Parlem de Sarrià, de Sarrià de Ter, on resideix, i ha publicat uns quants reportatges a Revista de Girona

Els seus relats breus han estat inclosos en reculls col·lectius i antologies.

Manté el blog De res, massa que dóna nom al seu primer llibre de microrelats.








Vint-i-vuit

Mentre la senyora es deixa penjar la llufa als faldons de l’abric amb una innocència fingida, el seu marit –simulant gran interès per les necrològiques del diari– sostreu amb mà de plata el mòbil, la cartera i l’MP4 d’aquell vailet desvergonyit. Ni de bon tros, les coses no són el que eren.

Josep M. Sansalvador








En el marco de la V Jornada ARC del microrelato en catalán se presentó el libro de Josep M. Sansalvador, De res, massa (Témenos Edicions, 2021) en La Microbiblioteca.

En el noveno número de la colección La bona confitura, el autor afila su ironía para narrar unas historias impregnadas de un humor a veces amable, a veces socarrón, pero siempre elegante. El resultado es un libro de microrrelatos ameno y divertidísimo, escrito con una prosa precisa y equilibrada que hace justícia a la sentencia escrita en el frontispicio del templo de Apolo en Delfos: De res, massa (Nada en exceso).


¡Muchas gracias a Josep M. Sansalvador, y también al editor y al director de la colección, por el ejemplar dedicado!





*Jordi Masó Rahola (director de la col·lecció La bona confitura)
 i Josep M. Sansalvador.


Josep M. Sansalvador i Provensal (Girona, 1965) ha cursado estudios empresariales y ha dedicado su actividad laboral en el mundo bancario y financiero. Tiene predilección por las publicaciones locales y comarcales: forma parte del consejo de redacción de la revista Parlem de Sarrià, de Sarrià de Ter (Girona), donde reside, y ha publicado unos cuantos reportajes en la Revista de Girona

Sus relatos breves han sido incluidos en obras colectivas y antologías.

Mantiene el blog De res, massa que da nombre a su primer libro de microrelatos.





La Síndrome d'Estocolm

A contracor, obligades gairebé a punta de pistola en virtut de vés a saber quina tradició familiar carrinclona, les bessones Marta i Carla Bartra es van haver de matricular en un curs de llatí. Ni l’una ni l’altra tenien el menor interès per una llengua morta. Les seves apetències, més aviat, corrien de la mà de la biologia fluvial o de la comptabilitat per partida doble, segons el cas, però la vida és dura. La primera declinació va passar factura aviat, massa aviat. Assistien a classe amb unes gracioses i ajustadetes samarretes vermelloses amb les inscripcions “rosa rosae” i “puella puellae” xerografiades, que causaven forta sensació. A mig trimestre ja es veien en la més absoluta incapacitat de fer servir, en idioma matern, cap paraula –cap ni una!– de gènere femení en nombre singular que no acabés en la lletra a.

No van cloure el programa ni de bon tros. L’equip docent agafà el bou per les banyes i promogué mesures profilàctiques, pensant en el benestar mental de les germanes.

Sembla, hores d’ara, que el progrés és adequat. L’altre dia, Carla ja va aconseguir redactar: “La mare de l’emperadriu perdé una dent en la foscor de la vall”.

Josep M. Sansalvador




El Síndrome de Estocolmo

A su pesar, obligadas casi a punta de pistola en virtud de vete a saber qué tradición familiar ramplona, las gemelas Marta y Carla Bartra se tuvieron que matricular en un curso de latín. Ni una ni la otra tenían el menor interés en una lengua muerta. Sus apetencias, más bien, iban de la mano de la biologia fluvial o de la contabilidad por partida doble, según el caso, pero la vida es dura. La primera declinación pronto pasó factura, demasiado pronto. Asistían a clase con unes graciosas y ajustaditas camisetas rojizas con las inscripciones “rosa rosae” y “puella puellae” xerografiadas, que causaban fuerte sensación. A medio trimestre ya se veían en la más absoluta incapacidad de usar, en idioma materno, ninguna palabra -¡ni una!- del género femenino en nombre singular que no acabase con la letra a.

No acabaron el programa ni por asomo. El equipo docente cogió el toro por los cuernos y promovió medidas profilácticas, pensando en el bienestar mental de las hermanas.

Parece, en estos momentos, que el progreso es adecuado. El otro día, Carla ya consiguió redactar: “La madre de la emperatriz perdió un diente en la oscuridad de la calle”.

Josep M. Sansalvador (traducción del catalán de A. Guri)




Fitxa bibliogràfica

Signatura N San

Classificació 833.4"20"

Autor Sansalvador, Josep M.

Títol De res, massa / Josep M. Sansalvador

Edició 1ª edició

Publicació Barcelona : Témenos Edicions, juliol 2021

Descripció física 93 pàgines ; 20 cm

Col·lecció La Bona confitura ; 9

ISBN / ISSN 9788412339949

Matèria Microrelats