dilluns, 24 de gener del 2022

DONATIUS / DONATIVOS : XI CONCURS ARC DE MICRORELATS I/Y IX PREMIO MANUEL J. PELÁEZ

 


Moltes gràcies a l'Associació de Relataires en Català (ARC) i al Colectivo Manuel J. Peláez pels seus donatius al fons de La Microbiblioteca.


Fins el 20 de maig podeu participar al XII Concurs Arc de Microrelats, bases i convoncatòries mensuals clicant aquí; i fins el 28 de febrer al X Premio de Microrrelatos Manuel J. Peláez, consultant les bases aquí.




Fitxa bibliogràfica

Signatura N Con

Classificació 833.40"20"

Autor Concurs ARC de Microrelats (11è : 2020-2021)

Títol Gèneres narratius / diversos autors ; il·lustració: Pepi Capella

Publicació Barcelona : Associació de Relataires en Català, octubre, 2021

Descripció física 128 pàgines : il·lustracions ; 21 cm

Col·lecció Col·lecció literària Elisenda Sala ; 20

ISBN / ISSN 9788417220211

Matèria Microrelats

Matèria Certàmens literaris






La crítica de la crítica

El crític de cinema seu a una de les butaques centrals de la fila vuit. Tot i ser dia d'estrena la sala és força buida. Potser hi ajuda el fet que sigui la sessió golfa, que comença a mitjanit. No té massa expectatives. La darrera pel·lícula que va veure del mateix director va ser un autèntic despropòsit: un guió esperpèntic, un muntatge descuidat i unes actuacions estrafetes d'actors massa coneguts per permetre's aquell desgavell. I així ho va deixar escrit a la columna del diari més important del país.

Els llums de la sala es fonen a poc a poc. El crític prova un cop, tot apuntant el bloc de notes, el petit lot d'intensitat tènue del bolígraf. El film comença en el pati de butaques força buit d'un cinema d'una gran ciutat. El protagonista és un columnista, que es dedica a la crítica de llargmetratges, del diari més important del país. L'actor, ara mateix, també prova el llum d'un bolígraf, calcat al del crític. El llargmetratge que està visionant l'actor és la pel·lícula execrable del mateix director. Se'l veu fent que no amb el cap, xiuxiuejant improperis i anotant amb desfici a la llibreta. Quan n'acaben el visionament, el protagonista marxa cap a casa on, amb l'única claror somorta d'un neó del prostíbul del davant, passa les notes a net i les envia a la redacció. El rotatiu la publica en portada. La repercussió és immediata per a tots els participants a la pel·lícula, però afecta principalment al director que, havent apostat tots els diners que li quedaven al projecte, acaba en la més absoluta misèria. Perd el cap i comença a seguir els passos del protagonista de forma obsessiva. La història acaba amb el director fumant a la sortida d'un cinema mentre espera, revòlver en mà, que el protagonista passi per la porta.

El crític queda garratibat i entusiasmat. Ha pres notes i s'ha sentit interpel·lat com mai. Tant, que abans de travessar el llindar de la sortida, desitja en secret trobar-hi el director fumant, per tal de felicitar-lo.

Francesc Borrell i Ros






Muchas gracias a la Associació de Relataires en Català (ARC) y al Colectivo Manuel J. Peláez por sus donativos para el fondo de La Microbiblioteca.


Hasta el 20 de mayo se puede participar en el XII Concurs Arc de Microrelats, bases y convocatorias mensuales clicando aquí; y hasta el 28 de febrero en el X Premio de Microrrelatos Manuel J. Peláez, consultando las bases aquí.




Fitxa bibliogràfica

Signatura N Pre

Classificació 834.40"20"

Autor Premio de Microrrelatos Manuel J. Peláez (9è : 2021 : Zafra)

Títol IX Premio de Microrrelatos "Manuel J. Peláez" 2021 : selección de textos

Edició Primera edición

Publicació Zafra : Colectivo Manuel J. Peláez, 13 de junio de 2021

Descripció física 78 pàgines ; 17 cm

Matèria Microrelats

Matèria Certàmens literaris Zafra

Títol secundari Noveno Premio de Microrrelatos "Manuel J. Peláez" 2021 : selección de textos




El afilador

El afilador viene siempre los martes, muy temprano. En cuanto se escucha su chiflo, los vecinos dejan lo que están haciendo y bajan veloces. La mayoría de ellos le llevan cuchillos, machetes y navajas. Y, cada vez menos hachas. Pero también se acercan a primera hora parteras trayendo sus tijeras de cortar cordones umbilicales, algún corsario con garfio, recién llegado del puerto, y los típicos asesinos madrugadores, con sus puñales de matar de frente y por venganza. En cambio, aquellos que quitan la vida por la espalda o a traición se quedan para el final. Merodean y esperan disimulando de cerca, con el oído bien puesto, antes de entregar al amolador sus largas lenguas para afilar.

Miguelángel Flores