dijous, 27 d’abril del 2023

MICRORELATS DE MARÇ / MICRORRELATOS DE MARZO (2)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de març.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de marzo.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.







Un amor difícil de pair

-Mira, carinyo... Ara per ara, el que jo busco... És un home... Més tendre- li confessà la dona al seu jove amant amb un nus a l'estómac, tallant-lo amb prou feines, abans de tancar-li la porta als nassos.

Des que la seva relació havia entrat en un punt mort, el mosso s'havia refredat massa. A ella se li estava fent bola i ja no el podia pair. Aleshores va tornar a cobrir amb la lona el bagul congelador on en conservava el cadàver  a mig devorar i, de mala gana, va demanar sushi a domicili.

Sergio Bareas Lara

Barberà del Vallès (Barcelona)

 




 

El do de la paraula

Quan el nostre gos ens va parlar per primer cop ens vàrem il·lusionar d'allò més. Però va durar poc. Aviat va aprendre a reivindicar-se. Que si la corretja li feia mal. Que si el seu cabàs era molt incòmode i que preferia un llit com el nostre. Que si volia fer les seves necessitats quan ell volgués i no quan ens anés bé a nosaltres. Abans d'ahir, per acabar-ho d'adobar, ens va demanar una paga setmanal tot al·legant que el pinso que li donàvem no li agradava gens i que s’estimava més comprar-se'l. Ara, li voldríem fer entendre que el millor per a tots seria que s’independitzés. Però no trobem la manera de dir-li.

Marià Cerqueda Bagués

La Seu d'Urgell (Lleida)

 




 

Als nostres gats

Des de ben petita, la Míriam no entenia per què els gats marxaven de casa. «On és, el Blanquet?» –preguntava–. «On ha anat, el Negret?» «El Rosset s’ha perdut» «Per què no torna, el Griset? Sempre els batejava segons el color del pelatge, i al final, quan s’esfumaven, només en trobava pèls aquí i allà: un de gris del Griset, un de ros del Rosset: tristes pistes que no conduïen enlloc. «Als gats els agrada veure món», la calmava la mare. «Com al pare?», deia la Míriam. «Com al pare» –responia ella, engegant la tele.

Durant molts anys, la Míriam va treballar en una fàbrica de conserves: les llaunes passaven pel seu davant com taüts diminuts: la seva vida era igual d’estreta i asfixiant, els seus somnis havien deixat de cuejar feia anys per quedar atrapats en escabetx.

Una nit, mentre el seu marit roncava davant de la tele, la Míriam va obrir una llauna de sardines i va sortir al carrer. «Griset, Rosset, Blanquet, Negret»      –va invocar–. «Torneu, sisplau

I llavors els va sentir. No els podia veure, és clar, perquè ja eren morts, però va percebre els seus marrameus engrescats i engrescadors: un orgue de gats exultant que la convidava a seguir-los per veure món.

Josep Sampere Martí

Igualada (Barcelona)

 




 

El do

Quan la seva mirada en trobava una altra s’esvania la resta del món. Es connectava fugaçment als ulls inquiets de la presa. Ho feia de sempre, de manera instintiva i involuntària. Prou que hagués volgut evitar-ho, però era un do. No l’havia escollit. No podia desfer-se’n.

Penetrava més enllà; travessava la còrnia, les pupil·les, la retina i arribava als pensaments. Desarmava l’individu. Visionava intimitats, secrets i vergonyes fins a deixar un ésser fràgil i vulnerable, sense res a amagar.

La càrrega de la veritat aviat li va pesar massa; totes aquelles astúcies i falsedats s’instal·laven dintre seu i l’amargura s’anava apoderant d’ell a poc a poc. Per això ho va fer. Per això es va treure els ulls. Només volia deixar de saber.

Però els dons busquen els seus propis camins per florir. En va tenir prou amb un lleuger frec, pell amb pell, perquè la maleïda veritat del desconegut el recorregués, ferotge, fins al magí.

Núria Pelegrí Bobet

Almenar (Lleida)