dilluns, 14 de novembre del 2022

MICRORELATS D'OCTUBRE / MICRORRELATOS DE OCTUBRE (1)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria d'octubre.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de octubre.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.






Supervivent

Es preguntava com havia arribat fins a aquella terra erma. Devia ser una mena de broma. O joc. O potser era un segrest. Feia sis dies que estava allà, sol i nu i no havia ensopegat amb cap tipus de vida. Tenia set i gana i no podia parar de plorar. Allà lluny, li va semblar distingir una figura humana tentinejant d’esgotament. Es va pensar que era un miratge; no obstant això, s’hi va atansar. Era una noia assedegada, bruta i nua. També l’havien abandonada en aquell indret. Un bri d’esperança el va embolcallar. Es van llançar als braços l’un de l’altre en una forta abraçada i aprofità l’avinentesa per palpejar-li el cul i les cuixes. La noia s’apartà indignada i, tot i el seu estat, encara va tenir forces de cridar: «Es pot saber que fas depravat?». «Mmm! Tendra i magra», pensava l’altre mentre salivava.

Núria Pelegrí Bobet

Almenar(Lleida)

 





L’escena del crim

S’assegura de deixar les proves pertinents al lloc adequat. Allà on sap que seran trobades. Ha imaginat l’escena del crim tantes vegades, que té memoritzat fins l’últim detall. I això que els seus companys sempre deien que era un covard, si ara el veiessin. És l’hora. Sent l’ascensor. Els seus passos. Com li cauen les claus al terra abans d’obrir, sempre li passa. Fica la clau al pany, una volta, una altra i entra. Ell està a la cuina, prenent una copa en silenci, no revela la seva presència. Quan ella arriba al dormitori, crida. Ha trobat el llit desfet, una arracada oblidada a la tauleta de nit i unes calcetes vermelles al terra. Llavors plora, torna a cridar, i plora i crida, tot alhora. Ell, encara assegut a la cuina, es fica la mà a la butxaca i compta les monedes que té. Creu que sí, que li arribaran per un paquet de tabac, tot i que fa tant de temps que no en compra un que potser el preu ha pujat.

Beatriz Díaz Rodríguez

Barberà del Vallès (Barcelona)








Revenint

La meva mort va ser com un badall. La vida se’m va escapar, per sorpresa, sol a casa. Després que el càncer s’emportés la Fina, jo m’havia deixat podrir per una culpa que no volia. Ella havia envellit amb una ignorància que em semblava dissimulada. I és que, un any abans de la nostra boda, va morir el Francesc. El Cisco, li’n dèiem. Era ell amb qui la Fina volia casar-se de veritat. La policia va certificar un desafortunat accident que no ho va ser. Abans de fugir, vaig dedicar-me uns instants a contemplar-lo, a baix al pou, amb el cap esclafat i uns ulls de mussol que semblaven encara guaitar-me.

El Cisco i jo érem de la mateixa colla en una joventut agitada. Jo havia après l’ofici de pagès amb un cos fràgil que m’ho impedia. Se me’n reien. Segurament perquè era un nen de deu anys amb cos de nena, el senyor Sebastià em va tatuar la seva perversitat. Amb tinta penetrant. Les seves amenaces em guiaven fins que el seu esbufec esclatava com un animal furiós. La primera vegada va ser la pitjor. Aquell dia hi era el Cisco, el seu fill petit, que se’n delitava amagat amb aquells ulls de mussol que sempre van callar el que havien vist.

Albert González Farran

Arbeca (Lleida)








 

Romanent positiu

Sempre anava amb presses però aquell dia, especialment, no podia permetre’s ni un minut de retard o es quedaria al descobert. Ja havia comprovat que duia el mòbil, les claus i estava a punt de sortir de casa quan va sonar el telèfon fix. Segur que era alguna companyia elèctrica o de gas per oferir-li alguna tarifa-enganyifa, es va dir. Però, tot i així, va optar per respondre. Si digui? Eren els de la companyia del temps. Li brindaven la possibilitat d’ampliar la quota amb vint minuts addicionals la setmana per distribuir-los segons les seves necessitats per tan sols una petita quantitat d’euros més al mes. Ja feia cinc minuts que hauria d’haver marxat. Encara n’hi quedarien quinze.  

Estel Caballé Costa

Torroella de Montgrí (Girona)

 





La marededeu

És gràcies al pare de la dona que ara mateix l’observa amb aparent devoció que ella va salvar-se del foc. No hi ha tornat més, a la seva capella. La rèplica que hi van trobar els assaltants va ser destruïda i ella va passar vint anys al fons d’un rebost al costat de cadires de boga, dos baguls atapeïts de roba vella, botes cobertes de pols i eines de pagès que ningú feia servir. Sap que l’església ha estat reconstruïda, que al seu lloc hi exposen una segona rèplica i que ara mateix ningú preveu que pugui tornar a l’emplaçament original. Fa temps que els corcs han deixat de ser una molèstia, la policromia llueix com mai i les condicions dins de la vitrina són tan estables com acceptables. Encara recorda com va anar que, tot jugant, ella i un parell de criatures més la van desempolsegar. Devien pensar que era una nina antiga, d’alguna àvia que elles no havien conegut. La van vestir i desvestir uns quants cops, fins que se’n van cansar. D’arracades, no n’ha tornat a portar; i més d’un dia pensa que si n’hagués continuat portant, no hauria estat cometent cap transgressió.

David Dot Cervera

Vilafranca del Penedès (Barcelona)