dimarts, 14 de febrer del 2023

MICRORELATS DE GENER / MICRORRELATOS DE ENERO (2)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de gener.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de enero.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.





Tradicions

Els McAllister conserven des de temps immemorials els costums nadalencs: reunió de totes les branques familiars a casa els avis, plats tradicionals mantinguts de generació en generació, discursos i cançons, regals i guarniments.

Els darrers anys han estat ben peculiars. Fruit de l’atzar i la genètica, els sis fills McAllister han tingut només nenes ―excepte l’oncle Joe, que ha restat solter―, així que les veus i els jocs de la desena de netes inunden la casa pairal.

L’acte de posar l’estel al cim de l’avet és el moment més especial, que correspon cada any a una neta per ordre d’edat. Enguany és el torn de la Lucy. Tothom mira embadalit com l’oncle Joe l’agafa de la maneta i l’ajuda a pujar l’escala. Excepte les cosines més grans, que observen amb repugnància els ulls de l’oncle clavats en les calcetes de la Lucy.

Després dels aplaudiments i les abraçades per la gesta, entonen les nadales. Mentrestant, com mana la tradició, l’oncle Joe s’emporta la Lucy al rebost per donar-li les llaminadures que tan amorosament ha atresorat durant dotze mesos.

Una tradició amb data de caducitat, a jutjar pel trinxant que la Lucy ha arreplegat amb discreció del damunt de la taula de sopar.

Carles Castell Puig

Sant Cugat del Vallès (Barcelona)





 

El comiat

Ens vam mirar per última vegada amb els ulls negats de llàgrimes. Els metges ho havien deixat clar, el càncer era terminal. Era impensable visualitzar un futur comú si no podíem viure’l junts. La decisió havia estat consensuada; saltaríem alhora des d'aquell barranc on havíem pujat tantes vegades. Allà dalt havíem contemplat el món sota els nostres peus mentre fantasiàvem uns projectes futurs que ara ja no es produirien. Era el millor escenari per acomiadar-nos.

Vaig fer l’últim petó a la Marta.

 “A la de tres: una, dues, tres”.

Vaig saltar.

Mentre queia al buit la mirada d'incomprensió s'apoderava de mi en veure que ella s'havia quedat allà dalt i s’anava fent petita als meus ulls.

Jo no era el que tenia càncer.

Annie Loiro

Manresa (Barcelona)

 

 

 


El fons i la forma

L’agent 0-0-Pep es va llevar grogui pels efectes del somnífer que la sardanista fatal havia abocat d’amagatotis al seu porró de vi. Ràpidament, però, va recuperar el seny i la rauxa que el distingien com el millor mosso d’esquadra al servei del M. H. President.

La situació era peluda. I no només perquè l’havien lligat a un poltre de tortura folrat amb pèl de burro català, sinó sobretot perquè entre les seves cames s’alçava el seu antagonista, el Dr. Dolent, brandant unes tisores de podar.

Era una escena recurrent. A part de la fascinació homoeròtica malaltissa que els genis del mal senten pels agents secrets, aquella mania per capar-lo també podia deure’s al fet que s’hagués follat totes les dones de la família Dolent, tieta inclosa. Sigui com sigui, el nostre heroi galant desbordava confiança. Com sempre, aprofitaria el sermó grandiloqüent del Dr. Dolent per escapar-se. Llàstima que aquest estigués afònic... Ras i curt, va anar per feina.

La botifarra va caure a terra com la cua d’una sargantana. El Dr. Dolent se’n va penedir. Sense la pompa del sermó, la seva gran venjança havia resultat tan insulsa com un tràmit administratiu: eficaç, sí; però sense encant.

Lluís Planellas Giné

Barcelona

 


 


Relat recurrent

La Sira l´havia avorrit i el deixava pel seu ex, en Pere. En Guiu no se’n sabia avenir. El dolor era descomunal, tant que el psicòleg li recomanà sotmetre’s a un tractament d’amnèsia selectiva per esborrar-la de la seva memòria. Tots sabrien que havien estat casats i que ella l’havia deixat, se’n compadirien o burlarien i ell seria aliè a tot. Ni pensar-hi, quina humiliació! Amb un bon advocat, connexions familiars i algun suborn va aconseguir el veredicte favorable d’un tribunal: tots els tres-cents disset convidats i ella, s’haurien de sotmetre també al tractament per oblidar el casament i les seves conseqüències. L’Amber i l’Eduard estaven consternats: s’hi havien conegut al casament! Però les seves apel•lacions no varen arribar enlloc. Després del tractament, l’Eduard va trobar la pedra d’ambre amb la inscripció <<Recorda’m>> que ella, desesperada, li havia deixat. Desconcertat, la va guardar al calaix amb les altres.

Mesos després, algú va presentar el Guiu a la Sira. Va ser amor a primera vista, com en totes les ocasions passades. Ella s’havia cansat d'en Pere i va deixar-lo per en Guiu. Al casament van convidar-hi tres-centes disset persones, en Pere inclòs.

Meritxell Genescà Francitorra

Sant Salvador de Guardiola (Barcelona)

 

 


 


 

L'antiassassí

Es presentava com la solució definitiva a tota mena de xantatges, amenaces i extorsions. Després d’investigar la persona sentenciada, rumiava la millor manera de deixar-la fora de combat. Un cop enllestida la feina, el client rebia un missatge amb diverses fotografies de l’encontre entre la víctima i ell, el professional. També hi adjuntava un vídeo de l’escena del crim.

La filmació sempre complia l’objectiu de ser ben comprometedora. La dissortada víctima, amb les mans brutes de sang, es despertava al costat d’un cos immòbil. En adonar-se que era incapaç d’explicar què havia succeït, el pobre diable fugia d’allà cames ajudeu-me. Tot seguit, el fals cadàver es posava dempeus i, abans de maquetar l’enregistrament, s'arrencava els torniquets, es canviava la vestimenta i s’afanyava a netejar l’entorn de qualsevol element que el pogués delatar.

Amb tot aquell material, el client deixava de ser presa i es convertia en depredador. Era un negoci perfecte, i ell en va treure suc fins que, valent-se d’un glop sang freda, una de les víctimes va decidir desfer-se del cos.

Vicenç Ambrós Besa

Lluçà (Barcelona)

 

 



El robatori

Tot passejant pel mercat, en la parada habitual on comprava el planter, un cartell, mai vist ni imaginat,  em va encuriosir. “Pebrots de la veritat”, s’hi anunciava. En demanar-li al marxant em va fer saber que, a qui en mengés, se li desvetllaria la necessitat de ser sincer.  Tot encuriosit vaig comprar-ne dues plantes que vaig plantar al jardí, potser massa a la vista. A mitjans d'agost, els pebrots, varen començar a trencar el color oferint un aspecte molt apetitós. Però un dissabte al matí en voler-los collir vaig comprovar que, per a sorpresa meva,  ja no en quedava cap.

Uns dies més tard una furgoneta de mudances estava aparcada davant de la casa dels veïns, carregant tot d'embalums. I en atansar-m’hi vaig reconèixer a la veïna desant uns cobrellits en el seu interior. No vaig poder-me estar de demanar-li si em quedava sense veïns. -Doncs en el meu cas si – va ser la seva amarga resposta- Ell que faci el que li roti i, espero, no coincidir-hi  mai més-

Marià Cerqueda Bagués

La Seu d'Urgell (Lleida)