dilluns, 13 de març del 2023

MICRORELATS DE FEBRER / MICRORRELATOS DE FEBRERO (1)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria de febrer.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de febrero.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.






Tot va per dins

Quan la Remei mira el fill de la seva amiga no pot evitar pensar que ha heretat el nas del pare, però que si fos d'ella tindria els ulls blaus, no els marrons de l'Elisabet. Tampoc lluiria un cap ple de rínxols, sinó uns cabells ben llisos com els seus.

És curiós que li assaltin aquests pensaments passats tants anys. Al final s'ha quedat sense els fills que anhelava. O ja estaria contenta amb un únic noi, com té l'Elisabet. No es pot endevinar mai per on ens portarà la vida, oi?

Guarda a l’ànima el record d'aquell primer amor tan especial, i del mal que li va fer veure’l en una festa petonejant-ne una altra. No li va servir l’excusa que anava massa begut, que no sabia el que feia, que no era el que ell volia.

Encara conserva la nota que havia escrit per dir-li que tant li era i que podien continuar junts, per a quan ell li anés a demanar perdó dies més tard.

S'ha plantejat sovint si havia estat excessivament dura llavors o si, en lloc d'esperar que ell tornés després de la forta discussió, li hauria d'haver portat la nota on el perdonava i volia oblidar aquell petó amb l'Elisabet. Sovint. Com unes deu mil vegades.

M. Carme Marí

Castelldefels (Barcelona)

 




 

Un so familiar

Amb la desencusa del ascens, l'home amb qui convivia, arribava cada cop més tard. Fins a aquest dissabte, havia respectat tots els festius. Cansada d’esperar-lo es va recollir entre llençols. Feia estona que s’hi regirava quan va escoltar un soroll al pis de dalt.  Hi vivia un policia, tot just divorciat amb el qual s’havia creuat un parell de cops, a l'escala.  Va notar com s’aixecava una tapa de vàter i poc desprès sentia com, tot intentant pixar, l’orina s’ entretallava.

Diumenge al migdia, tot fent cafè, li va recordar al marit: “ Ja t’ho he dit unes quantes vegades però ara és urgent. Has d'anar a l’uròleg, si us plau”.

Marià Cerqueda Bagués

La Seu d'Urgell (Lleida)

 




 

Revenja

La dona va reconèixer de seguida l'home que acabava de fer desaparèixer un pintallavis del mostrador sense que la dependenta se n'adonés. Era el mag que havia amenitzat la festa d'aniversari de la seva filla el dia abans. A la festa, després que ell anés al bany, ella va trobar-hi a faltar el flascó de perfum acabat de comprar als mateixos magatzems de luxe on ara es trobaven. En ser acusat, el mag va negar els fets, però ara ella l'acabava d'enxampar in fraganti. Va seguir-lo discretament per testimoniar com deixava caure un mocador sobre unes ulleres de marca i en recollir-lo aquestes s'havien esfumat, i com un fermall de fantasia es feia fonedís a les seves mans. Quan es dirigia a delatar-lo, es varen creuar en un passadís, ella va dissimular mirant-se unes mitges i ell, malgrat passar-li a tocar, no li va parar atenció. Mentre informava als agents de seguretat, una dependenta va retornar-li el flascó de perfum, se l’havia oblidat sobre el mostrador el dia abans. Amb certs remordiments es dirigí a la sortida. En disparar-se l'alarma va pensar que el flascó no havia estat ben desmagnetitzat, però dins la bossa varen trobar-li el pintallavis, les ulleres i el fermall.

Meritxell Genescà Francitorra

Sant Salvador de Guardiola (Barcelona)






 

Mides i merdes

Tothom coneix la llegenda del rei Mides, a qui el bromista de Dionís va concedir el do de transformar en or tot allò que toqués. I per més bonic que pugui ser, encara resulta més difícil de pair.

El que gairebé ningú sap és que un altre rei va demanar-li el do oposat: transformar-ho tot en merda, motiu pel qual va ser rebatejat lògicament com el rei Merdes.

A diferència d’en Mides, que va dinyar-la en qüestió de dies, en Merdes va tenir una vida llarga sense alegries ni sorpreses, ja que no es pot alegrar ni sorprendre a qui sempre veu el pitjor en tot.

Les dues històries s’explicaven com un díptic, però la d’en Merdes va caure del programa a l’Edat Mitjana perquè podia interpretar-se com una burla al pessimisme que pregonava l’Església (en aquesta vida hem vingut a patir, pecadors).

Des d’aquí proposo que recuperem el format original. I posats a fer, que els adoptem com a patrons dels autors. Perquè tots els sentim mentre escrivim. Això val el seu pes en or!, diu un. Quina merda!, diu l’altre. Uns exagerats. Els contes són contes. Ni més ni menys. Ocupa’t d’enllestir-los. Exposa’ls al judici del públic sobirà. I passi el que passi, recorda: hi ha sobirans idiotes.

Lluís Planellas Giné

Barcelona