dilluns, 15 de maig del 2023

MICRORELATS D'ABRIL / MICRORRELATOS DE ABRIL (1)

 


Publiquem els microrelats que van arribar a les deliberacions finals en la categoria en català de la convocatòria d'abril.


Recordem que els microrelats concursants publicats al blog s'inclouran en una publicació en paper que recollirà aquells textos guanyadors i finalistes de cada categoria de totes les convocatòries mensuals.




Publicamos los microrrelatos que llegaron a las deliberaciones finales en la categoría en catalán de la convocatoria de abril.

Recordamos que los microrrelatos concursantes publicados en el blog se incluirán en una publicación en papel que recogerá aquellos textos ganadores y finalistas de cada categoría de todas las convocatorias mensuales.





Cicatrius

La metgessa Picó es disposava a operar d’urgència una accidentada i, ja a la sala d'operacions, va llegir la fitxa: Sagrario Pons Pons. El nom li va sonar tot d'una i en mirar-li les faccions ja no tingué cap dubte. Era na Sagra. No l'havia vista en més de quaranta anys i ara la tenia al seu davant greu i inconscient a mercè de les seves mans. Mentre preparava el bisturí i les agulles, li vingueren al cap imatges del pati de l'escola“Gorda, tu no pots jugar, ens esclafaries; On vas amb aquest nas?, xuetona, no venguis amb nosaltres...” Na Sagra, altiva, presumida i perversa, sempre l'havia menyspreada i humiliada. Ara tenia l’ocasió de venjar-se: només un petit error en la sutura i... mala sort: l’operació no hauria anat bé, ningú no la culparia de res. Però quina bestiesa estàs pensant, Raquel? −va reflexionar− Recorda el jurament hipocràtic. A més, els infants són cruels. Ho saps. D’això ha passat ja molt de temps... Sí, ho sé, seguia pensant mentre unia artèries i plorava desconsolada en un racó del pati.

−Ja hem acabat −es dirigí al nou intern en pràctiques− Tot ha anat molt bé. Crec que l’hem salvada. Acaba de cloure les ferides. A veure què tal et surten els sargits.

Francisca Marcé Sabater

Santa Maria del Camí  (Illes Balears)

 



 

Trunyan, Bali

A diferència dels de la ciutat, que els perseguien per vendre’ls artesania, els indígenes d’aquell poble els fitaven amb hostilitat. N’estaven al cas, no els agradaven les visites sacrílegues. No obstant, tips de xarrupar còctels amb para-sols en miniatura al costat de la piscina havien decidit sortir a explorar. Al cap de la colla, gòtic de jove, li va semblar l’excursió idònia. Brandant un feix de bitllets a l’aire van trobar un barquer local que els portà a la necròpolis. Van admirar la distribució esglaonada de cranis humans, les inesperades despulles abillades amb barrets de palla i camises florejades repenjades contra els arbres sagrats i, amb curiositat mòrbida, van guaitar entre les canyes de les tradicionals gàbies on jeien difunts en diferents graus de descomposició. Malgrat la llegenda, aquells arbres no aconseguien neutralitzar la fortor nauseabunda de la putrefacció. En acabar, van tornar a l’embarcador per descobrir que el barquer havia tocat el dos. Al cap d’un parell de dies d’histèria, desconsol i intents fallits per sortir d’allà van asseure’s exhausts contra les soques dels arbres sagrats amb els seus barrets de palla i les camises florejades.

Meritxell Genescà Francitorra

Sant Salvador de Guardiola (Barcelona)

 

 

 

 


 

No parlaven d’un escriptor que ens agradi

En tinc el convenciment, el detonador del xardorós canvi va ser aquell divendres, quan els tres associats fèiem l’última reunió de treball abans del cap de setmana. La Marga i el Lluís van tenir diferències d’opinió una mica pujades de to, parlant d’un autor mediàtic. En plena confusió i sense esma d’intervenir en un tema que prefereixo no atacar, vaig decidir tallar el litigi, ja que podia sentir com s’escalfava la temperatura de la sala de reunions.

Tot i que sempre sol mostrar-me un distanciament en les formalitats de la nostra relació laboral, la Marga és meticulosa en la feina i encertada en les decisions. Tanmateix, aquests últims quinze dies, quan el Lluís s’absenta per anar a esmorzar, en delicada mesura que no he sabut valorar fins avui, ella ha vingut a menjar-me l’orella amb la inoportuna discussió.

Avui quan li he dit que ens cal passar pàgina, ella ha fet un gest que no li coneixia, i que he interpretat com a murri. Ha somrigut, acceptant que calia deixar-ho estar. I contra tot pronòstic, aquest setzè dia, a l’hora d’esmorzar, hem fet l’amor en el despatx del Lluís.

Ferran d'Armengol i Galceran

Terrassa (Barcelona)