dimarts, 5 de març del 2024

DONATIU / DONATIVO: LA SORT, XIII CONCURS ARC DE MICRORELATS

 



El Concurs ARC de Microrelats és un dels referents del gènere microrelat en català.

Actualment està vigent la XIV edició, on hi podeu participar fins el 20 de maig en les tres convocatòries mensuals que resten.

Consulteu les bases i normes de participació clicant aquí.

El dissabte 26 d'octubre es farà públic el veredicte final en el marc de la VIII Jornada ARC del microrelat en català que tindrà lloc a la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Moltes gràcies a l'Associació de Relataires en Català pel donatiu del llibre de la XIII edició.










De ciclops i fills divins

Aixecà una mà solitària per demanar silenci, i tots van callar.

-T'escoltem, germà. Explica'ns el relat!
-Mestre! ñItaca era llunyana encara, quan els tretze valents s'endinsaren a la cova del ciclop Polifem, fill de Posidó, on soparen corder sense saber que el ciclop n'era el propietari. Quan el monstre d'un ull els exampà, s'ho agafà a la valenta. Tanmateix, la mala sort de dos dels valents, no li impedí a Ulisses mostrar prou astúcia i coratge per salvar els altres deu. Això sí, li calgué anomenar-se Ningú, i embriagar el gegant per tornar amb els seus al vaixell. Els qui quedaren s'escapoliren sota la llana del ramat de corders, i per sort dels navegants, evitant el roc que feia de porta de la cova, i que Polifem els llançà en adonar-se que fugien.

-Ara ens parles de fugir? De roques i portes de coves? Ja vols enterrar al nostre senyor? O que t'empatolles, sicari!? -s'alçà Simó, que tenia fama de geniüt, amb una mà al cinyell.

-Conec aquesta història! -Tallà bonhomiós el mestre, tornant a aixecar les dues mans, juntes aquesta vegada-. Quan ampliava estudis a Atenes vaig sentir el relat mitològic que ells tenien per històric. Perceps alguna malastrugança perquè avui també som tretze a taula?, sopant corder, per cert. O què ens vols dir amb aquesta lectura d'Homer? Judes?


Ferran d'Armengol i Galceran












El Concurs ARC de Microrelats es uno de los referentes del género microrrelato en catalán.

Actualmente está vigente la XIV edición, en la que podéis participar hasta el 20 de mayo en les tres convocatorias mensuales restantes.

Consultad las bases y normas de participación clicando aquí.

El sábado 26 de octubre se hará público el veredicto final en el marco de la VIII Jornada ARC del microrelato en catalán que tendrá lugar en la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.


Muchas gracias a la Associació de Relataires en Català por su donativo del libro de la XIII edición.










Ressentiment

El ressentiment és molt lleig. És del pitjor que pot passar quan una parella es desfà. I jo, per desgràcia, fa molts anys que l'estic patint. Soc el T (perdoneu que no digui el nom sencer, però no se sap mai qui llegeix aquestes coses). Ella es va emprenyar amb mi. Ja sé que soc un sapastre, que no es pot confiar en el que prometo, però em sembla que no n'hi ha per tant.
La S (ja només faltaria que ella veiés el seu nom escrit aquí) no em perdona certs comportaments, que la bona relació que teníem es torcés... Fa molts anys que em té al punt de mira, i és una mala puta, va sí, ja m'estic escalfant. És que ella té dues cares. Si coneixes la bona, diràs que és meravellosa. Però, ai desgraciat, si et mostra la seva pitjor cara, ja hauràs begut oli. Doncs mira, va, ara ho explicaré tot, ja ho tinc això quan m'embalo: La Sort me la té jurada i tothom em rebutja per culpa d'ella: "Ui, el Tretze, el Tretze no el vull" m'han dit avui mateix quan jo estava imprès a un bitllet de loteria. I això..., això fa mal, sabeu?

Montse Blanc




Resentimiento

El resentimiento es muy feo. Es de lo peor que puede pasar cuando una pareja se rompe. Y yo, por desgracia, hace muchos años que lo estoy sufriendo. Soy T (perdonad que no diga el nombre entero, pero nunca se sabe quién lee estas cosas). Ella se cabreó conmigo. Ya se que soy un chapuzas, que no se puede confiar en lo que prometo, pero me parece que no hay para tanto.
S (ya sólo faltaría que ella viese su nombre escrito aquí) no me perdona ciertos comportamientos, que la buena relación que teníamos se torciera... Hace muchos años que me tiene en el punto de mira, y es una mala puta, venga sí, ya me estoy calentando. Es que ella tiene dos caras. Si conoces la buena, dirás que es maravillosa. Pero, ay desgraciado, si te muestra su peor cara, ya te puedes poner a temblar. Pues mira, venga, ahora lo explicaré todo, ya me pasa cuando me lanzo: La Suerte me la tiene jurada y todo el mundo me rechaza por  su culpa: "Uy, el Trece, el Trece no lo quiero" me han dicho hoy mismo cuando yo estaba impreso en un billete de lotería. Y eso..., eso duele, ¿sabéis?

Montse Blanc
(Traducción del catalán de A. Guri)




Fitxa bibliogràfica

Signatura N Con

Classificació 833.40"20"

Autor Concurs ARC de Microrelats (13è : 2022-2023)

Títol La Sort / diversos autors ; il·lustració: Íngrid Comas

Publicació Barcelona : Associació de Relataires en Català, 

                 octubre, 2023

Descripció física 128 pàgines : il·lustracions ; 21 cm

Col·lecció Col·lecció literària Elisenda Sala ; 29

ISBN / ISSN 9788417220303

Matèria Microrelats

Matèria Certàmens literaris